Dzisiaj byliśmy na targu – na Starym Kleparzu. Naprawdę powinnam dostać zakaz chodzenia tam po zakupy, bo można naprawdę “stracić fortunę” na świeże warzywa i świeże owoce. Od lat zaopatruję się tam w zioła w doniczkach i stamtąd utrzymują mi się dużo dłużej niż te z supermarketów. Kiedy mój starszy synek zauważył rabarbar, od razu wiedziałam, że to strzał w dziesiątkę i na podwieczorek będzie przepyszne ciasto. Przepis wrzucam Wam tutaj.
A Wy chodzicie na targ? Macie jakieś ulubione miejsca?
Ciasto rabarbarowe
By 3 lipca, 2020
Published:Dzisiaj byliśmy na targu - na Starym Kleparzu. Naprawdę powinnam dostać zakaz chodzenia tam po zakupy, bo można naprawdę …
Potrzebujemy
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4- 5 łodyg rabarbaru
- cukier puder do posypania
Krok po kroku
- Rabarbar obrać z włókien i liści. Pokroić w plasterki.
- Jajka ubić razem z cukrem na białą masę.
- Dodać tłuszcz i ubijać jeszcze chwilkę.
- Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć ją razem z masą jajeczną.
- Dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blaszki (ja użyłam tym razem formy do tarty), posypać cynamonem (najlepiej niech zrobi to nasze dziecko) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piec ok. 45 minut do efektu "suchego patyczka"aż ciasto będzie rumiane.
- Posypać cukrem pudrem.