Ciasto rabarbarowe

Dzisiaj byliśmy na targu – na Starym Kleparzu. Naprawdę powinnam dostać zakaz chodzenia tam po zakupy, bo można naprawdę “stracić fortunę” na świeże warzywa i świeże owoce. Od lat zaopatruję się tam w zioła w doniczkach i stamtąd utrzymują mi się dużo dłużej niż te z supermarketów. Kiedy mój starszy synek zauważył rabarbar, od razu wiedziałam, że to strzał w dziesiątkę i na podwieczorek będzie przepyszne ciasto. Przepis wrzucam Wam tutaj.
A Wy chodzicie na targ? Macie jakieś ulubione miejsca?

Ciasto rabarbarowe

By Gotuj z rodziną Published: 3 lipca, 2020

    Dzisiaj byliśmy na targu - na Starym Kleparzu. Naprawdę powinnam dostać zakaz chodzenia tam po zakupy, bo można naprawdę …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Rabarbar obrać z włókien i liści. Pokroić w plasterki.
    2. Jajka ubić razem z cukrem na białą masę.
    3. Dodać tłuszcz i ubijać jeszcze chwilkę.
    4. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć ją razem z masą jajeczną.
    5. Dokładnie wymieszać.
    6. Ciasto przełożyć do blaszki (ja użyłam tym razem formy do tarty), posypać cynamonem (najlepiej niech zrobi to nasze dziecko) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
    7. Piec ok. 45 minut do efektu "suchego patyczka"aż ciasto będzie rumiane.
    8. Posypać cukrem pudrem.

      Komentarze

      komentujących