Od kilku dni wróciły upały. Fajnie jeśli w tym czasie jest się nad wodą lub gdzieś w chłodnym miejscu. Ale nie każdy ma taką możliwość. W mieszkaniu też jest bardzo gorąco. Dlatego trzeba się chłodzić.
A na taką pogodę dobra jest zupa.Moja rodzinka je uwielbia. Mogą to być zarówno zupy podane na ciepło jak i różne chłodniki.
Chłodnik z fasolką szparagową
By 20 lipca, 2015
Published:Od kilku dni wróciły upały. Fajnie jeśli w tym czasie jest się nad wodą lub gdzieś w chłodnym miejscu. Ale nie każdy ma taką …
Potrzebujemy
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1 natka pietruszki
- biały pieprz
- sól
- śmietana/jogurt naturalny
Krok po kroku
- Marchewkę i pietruszkę umyć i obrać. Pokroić w kostkę lub plasterki.
- Ugotować wywar w dużej ilości wody.
- Jak warzywa będą już miękkie, dorzucić obraną i pokrojoną na dwie części fasolkę szparagową (surową!)
- Gotować aż fasolka będzie pół miękka.
- Dodać pomidory pokrojone w kostkę i groszek. Chwilę podgotować. Pod koniec gotowania dodać śmietanę lub jogurt (do garnuszka wlać trzy łyżki zupy i po wymieszaniu ze śmietaną - wlać do zupy)
- Doprawić do smaku przyprawami.
- Zupę podawać na ciepło lub na zimno - posypaną zieloną pietruszką.