Lubię piec. Zawsze sprawiało mi to wielką przyjemność. Tak naprawdę tę sztukę doprowadziłam do perfekcji, kiedy założyłam swoją rodzinkę. Mam mega frajdę, jak moi domownicy i bliscy jedzą, testują, komentują (oczywiście przyjmuję też słowa krytyki, bo przecież nie zawsze coś wyjdzie). Dlatego wyszukuję przepisy, robię a później często modyfikuję. Tym razem zrobiłam świąteczne maślane ciasteczka z dodatkami. Spróbujcie i Wy. Zapraszam na blog.
Cranberry noel
By 22 grudnia, 2016
Published:Lubię piec. Zawsze sprawiało mi to wielką przyjemność. Tak naprawdę tę sztukę doprowadziłam do perfekcji, kiedy …
Potrzebujemy
- 220 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów
- 50 g wiórków kokosowych
Krok po kroku
- Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Wlać mleko i dodać sól. Zmiksować.
- Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką(można zmiksować).
- Wrzucić pokrojoną żurawinę i posiekane orzechy.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na dwie części. Z każdej uformować grubszy wałek. Każdy z nich lekko zmoczyć wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
- Następnie zawinąć je w folię aluminiową i umieścić w lodówce/zamrażalniku na minimum dwie godziny.
- Po schłodzeniu wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub matą silikonową.
- Wyciągnąć wałki i każdy z nich pokroić na plasterki grubości ok. 5 mm.
- Ukladać na blaszce.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12 minut, aż się zrumienią boki.