Cranberry noel

cranberry ciacho

Lubię piec. Zawsze sprawiało mi to wielką przyjemność. Tak naprawdę tę sztukę doprowadziłam do perfekcji, kiedy założyłam swoją rodzinkę. Mam mega frajdę, jak moi domownicy i bliscy jedzą, testują, komentują (oczywiście przyjmuję też słowa krytyki, bo przecież nie zawsze coś wyjdzie). Dlatego wyszukuję przepisy, robię a później często modyfikuję. Tym razem zrobiłam świąteczne maślane ciasteczka z dodatkami. Spróbujcie i Wy. Zapraszam na blog.

Cranberry noel

By Gotuj z rodziną Published: 22 grudnia, 2016

    Lubię piec. Zawsze sprawiało mi to wielką przyjemność. Tak naprawdę tę sztukę doprowadziłam do perfekcji, kiedy …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym.
    2. Wlać mleko i dodać sól. Zmiksować.
    3. Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką(można zmiksować).
    4. Wrzucić pokrojoną żurawinę i posiekane orzechy.
    5. Wyłożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na dwie części. Z każdej uformować grubszy wałek. Każdy z nich lekko zmoczyć wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
    6. Następnie zawinąć je w folię aluminiową i umieścić w lodówce/zamrażalniku na minimum dwie godziny.
    7. Po schłodzeniu wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub matą silikonową.
    8. Wyciągnąć wałki i każdy z nich pokroić na plasterki grubości ok. 5 mm.
    9. Ukladać na blaszce.
    10. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12 minut, aż się zrumienią boki.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz