Kompot ze śliwek węgierek

Śliwki węgierki to moje ukochane śliwki.
Można je przyrządzić w postaci deserów (crumble czy po prostu placek z tymi owocami), powideł czy nawet jako dodatek do knedli.
I pomyśleć, że kiedyś nie jadałam tych ostatnich.Teraz to nadrabiam. Mogę jeść suszone czy po prostu świeże śliwki .

Ponieważ jest jeszcze ciągle na nie pora, postanowiłam do obiadu przygotować kompot.

Kompot ze śliwek węgierek

By gotujzrodzina Published: 12 września, 2014

    Śliwki węgierki to moje ukochane śliwki. Można je przyrządzić w postaci deserów (crumble czy po prostu placek z tymi …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
    2. Przełożyć do garnka zasypać cukrem i cukrem waniliowym.
    3. Smażyć na wolnym ogniu przez chwilę, aż cukier się rozpuści.
    4. Zalać wodą, dodać cynamon i goździki. Gotować przez ok. 20 minut, aż śliwki będą miękkie.
    5. Pozostawić do przestudzenia.
    6. Chłodny kompot przecedzić przez sitko i schłodzić przed podaniem.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz