Śliwki węgierki to moje ukochane śliwki.
Można je przyrządzić w postaci deserów (crumble czy po prostu placek z tymi owocami), powideł czy nawet jako dodatek do knedli.
I pomyśleć, że kiedyś nie jadałam tych ostatnich.Teraz to nadrabiam. Mogę jeść suszone czy po prostu świeże śliwki .
Ponieważ jest jeszcze ciągle na nie pora, postanowiłam do obiadu przygotować kompot.
Kompot ze śliwek węgierek

By 12 września, 2014
Published:Śliwki węgierki to moje ukochane śliwki. Można je przyrządzić w postaci deserów (crumble czy po prostu placek z tymi …
Potrzebujemy
- 700 g śliwek węgierek
- 1 i 1/2 litra wody
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- 3 łyżeczki cukru wanilioweg
Krok po kroku
- Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Przełożyć do garnka zasypać cukrem i cukrem waniliowym.
- Smażyć na wolnym ogniu przez chwilę, aż cukier się rozpuści.
- Zalać wodą, dodać cynamon i goździki. Gotować przez ok. 20 minut, aż śliwki będą miękkie.
- Pozostawić do przestudzenia.
- Chłodny kompot przecedzić przez sitko i schłodzić przed podaniem.