Bardzo lubię błyskawiczne dania. Staram się robić je dosyć często, żeby potem nie trzeba było siedzieć długo przy garnkach i można było szybko je podgrzać. Na szczęście moje dzieci nie marudzą i jadają aż do wyczyszczenia talerzy. Nie raz proszą o dokładkę jakiejś potrawy. Zdarza się też, że samodzielnie przygotowują posiłek, a ja w tym czasie mam więcej czasu na inne czynności. Tak było i tym razem – obiad ugotowali oni i przyrządzili przepysznego maślanego kurczaka. Zapraszam do spróbowania.
Butter chicken
By 14 grudnia, 2022
Published:Bardzo lubię błyskawiczne dania. Staram się robić je dosyć często, żeby potem nie trzeba było siedzieć długo przy …
Potrzebujemy
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorków
- 1/2 szklanki wody
- czosnek
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- imbir
- garam masala
- pieprz
- kmin rzymski (kumin)
- sól
- oliwa z oliwek
- kurkuma
Krok po kroku
- Kurczaka pokroić, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, posiekanym czosnkiem i garam masalą. Wymieszać z oliwą i jogurtem naturalnym.
- Odstawić na minimum dwie godzinki w chłodne miejsce.
- Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Dodać pomidorki, pozostałe przyprawy oraz bulion lub wodę.
- Dokłądnie wymieszać.
- Po zagotowaniu dusić 10 minut pod przykryciem.
- Zblendować.
- Na patelni podsmażyć kurczaka. Zalać sosem. Połączyć ze śmietanką. Wymieszać.
- Podawać z ryżem lub chlebkami naan.