Budyń domowy

Kiedy wszystkie moje dzieci skończyły rok, stwierdziłam, że chyba już czas na mleko „dorosłe” czyli na mleko krowie.
Z Krzysiem to było tak, że rozmawiałam z wieloma lekarzami – pediatrami i w końcu posłużyłam się zdrowym rozsądkiem:) Na pierwszy ogień poszły przetwory – jogurt naturalny, ser biały (ale nie taki “kupny” tylko prosto ze wsi), a nawet budyń. Tak tak dobrze widzicie budyń. Można go przygotować samemu w domu i powiem szczerze –
jest o wiele smaczniejszy niż ten kupny proszkowany “gotowiec”.
Już się z Wami dzielę recepturą tylko mała uwaga – jeśli przygotowujecie go dla dziecka, postarajcie się nie dawać cukru albo go chociaż ograniczcie do malutkiej ilości.
Zapraszam na ten przepyszny deser.

Budyń domowy

By Gotuj z rodziną Published: 21 października, 2018

    Kiedy wszystkie moje dzieci skończyły rok, stwierdziłam, że chyba już czas na mleko „dorosłe” czyli na mleko krowie. Z …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem.
    2. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami.
    3. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania.
    4. Pogotować minutę uważając, żeby budyń nie przywarł do naczynia i się nie przypalił.
    5. Można zrezygnować z masła i dać 2 łyżki mąki pszennej.

      Komentarze

      komentujących