Kiedy wszystkie moje dzieci skończyły rok, stwierdziłam, że chyba już czas na mleko „dorosłe” czyli na mleko krowie.
Z Krzysiem to było tak, że rozmawiałam z wieloma lekarzami – pediatrami i w końcu posłużyłam się zdrowym rozsądkiem:) Na pierwszy ogień poszły przetwory – jogurt naturalny, ser biały (ale nie taki “kupny” tylko prosto ze wsi), a nawet budyń. Tak tak dobrze widzicie budyń. Można go przygotować samemu w domu i powiem szczerze –
jest o wiele smaczniejszy niż ten kupny proszkowany “gotowiec”.
Już się z Wami dzielę recepturą tylko mała uwaga – jeśli przygotowujecie go dla dziecka, postarajcie się nie dawać cukru albo go chociaż ograniczcie do malutkiej ilości.
Zapraszam na ten przepyszny deser.
Budyń domowy

By 21 października, 2018
Published:Kiedy wszystkie moje dzieci skończyły rok, stwierdziłam, że chyba już czas na mleko „dorosłe” czyli na mleko krowie. Z …
Potrzebujemy
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 i1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Krok po kroku
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem.
- Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami.
- Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania.
- Pogotować minutę uważając, żeby budyń nie przywarł do naczynia i się nie przypalił.
- Można zrezygnować z masła i dać 2 łyżki mąki pszennej.