Domowe pełnoziarniste bułeczki

Od lat w naszym domu jadamy domowy chleb – http://gotujzrodzina.pl/2017/12/19/staropolskie-powitanie-chlebem-i-sola-czyli-domowy-chleb/. Nie ma nic lepszego;)
Niedawno zrobiliśmy bułeczki. Od tego czasu pieczemy je regularnie (nawet trzy – cztery razy w tygodniu).
Spróbujecie je upiec?

Domowe pełnoziarniste bułeczki

By Gotuj z rodziną Published: 6 sierpnia, 2018

  • Efekt: 16 Servings

Od lat w naszym domu jadamy domowy chleb - …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Najpierw przygotować zaczyn: do 1/2 szklanki ciepłej wody wsypać drożdże, 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie. Odstawić na ok. 15 - 20 minut aż pianka wypełni całe naczynie.
  2. Do miski wsypać mąki, ziarna, sól, masło, zaczyn i na końcu wodę. Mieszać ok. 15 - 20 minut (my do tego używamy robota planetarnego).
  3. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinkę.
  4. Ponownie wymieszać 5 - 10 minut.
  5. Wyjąć ciasto z misy. Podzielić i uformować 16 bułeczek - dzieląc je na pół na pół na pół i jeszcze raz na pół (to cytat mojego męża).
  6. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok. 40 minut.
  7. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni (ok. 20 minut).
  8. Włożyć dwie blaszki z bułeczkami do piekarnika i piec je 12 minut w 200 stopniach, a następnie zmienić blaszki miejscami i piec jeszcze ok. 8 - 12 minut w zależności jak mocno wypieczone lubimy.
  9. A i jeszcze jedno - warto po skończonym pieczeniu spryskać delikatnie wodą ze spryskiwacza (nada to naszym bułeczkom przepyszną chrupiącą skórkę)
  10. Następnie wyjąć delikatnie z piekarnika, nie podjadać zanim nie ostygną !!!!! (ja wiem , ze to może być najtrudniejsza część przepisu, ale uwierzcie , że tak trzeba)delektować się smakiem i kusić sąsiadów zapachem (tych których lubimy) i wnerwiać pozostałych...
  11. SMACZNEGO:)