Aromatyczna letnia sałatka z kurkami i cukinią

W tym tygodniu byliśmy u mamy. Dostaliśmy od niej cały kosz pięknych grzybów – prawdziwków i kurek. Kurki można podać na różne sposoby – jako zupę, z plackami ziemniaczanymi,z jajecznicą, solo podsmażone na masełku. Pomysłów na wykorzystanie jest naprawdę sporo. My jadamy świeże grzyby rzadko, a część się mrozi i suszy.
Dzisiaj stwierdziłam, że można przygotować na obiad aromatyczną sałatkę. Takie danie spokojnie wystarczy na posiłek dla dorosłego , bo jest bardzo sycące. Tylko uważajcie – dzieci do lat 12 nie mogą jeść grzybów leśnych pod żadną postacią (jedynie grzyby hodowlane jak pieczarki czy boczniaki) !

Aromatyczna letnia sałatka z kurkami i cukinią

By Gotuj z rodziną Published: 20 lipca, 2020

    W tym tygodniu byliśmy u mamy. Dostaliśmy od niej cały kosz pięknych grzybów – prawdziwków i kurek. Kurki można podać …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Kurki oczyścić, umyć i pokroić.
    2. Cebulę obrać,posiekać i przesmażyć na oliwie (do miękkości).
    3. Cukinie pokroić w kostkę.
    4. Do cebuli dorzucić grzyby i cukinię. Poddusić, aż kurki i cukinie będą miękkie.
    5. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem.
    6. Dodać posiekaną natkę i ser.
    7. Wymieszać dokładnie.
    8. Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.

      Komentarze

      komentujących