W tym tygodniu byliśmy u mamy. Dostaliśmy od niej cały kosz pięknych grzybów – prawdziwków i kurek. Kurki można podać na różne sposoby – jako zupę, z plackami ziemniaczanymi,z jajecznicą, solo podsmażone na masełku. Pomysłów na wykorzystanie jest naprawdę sporo. My jadamy świeże grzyby rzadko, a część się mrozi i suszy.
Dzisiaj stwierdziłam, że można przygotować na obiad aromatyczną sałatkę. Takie danie spokojnie wystarczy na posiłek dla dorosłego , bo jest bardzo sycące. Tylko uważajcie – dzieci do lat 12 nie mogą jeść grzybów leśnych pod żadną postacią (jedynie grzyby hodowlane jak pieczarki czy boczniaki) !
Aromatyczna letnia sałatka z kurkami i cukinią
By 20 lipca, 2020
Published:W tym tygodniu byliśmy u mamy. Dostaliśmy od niej cały kosz pięknych grzybów – prawdziwków i kurek. Kurki można podać …
Potrzebujemy
- 200 g kurek
- 2 cukinie (ja użyłam żółtej odmiany)
- 1 wiązka natki pietruszki
- 3 cebule
- 4- 5 ząbków czosnku
- tymianek suszony
- ser Camembert
- oliwa
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Krok po kroku
- Kurki oczyścić, umyć i pokroić.
- Cebulę obrać,posiekać i przesmażyć na oliwie (do miękkości).
- Cukinie pokroić w kostkę.
- Do cebuli dorzucić grzyby i cukinię. Poddusić, aż kurki i cukinie będą miękkie.
- Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem.
- Dodać posiekaną natkę i ser.
- Wymieszać dokładnie.
- Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.