Letnie tiramisu – wersja bez jaj

Kiedy zbliżają się święta związane z dziećmi, staram się każdemu z nich przygotować tort lub specjalne ciasto – takie, jakie solenizant ma życzenie. Ale są również okazje gdy robię ekstra deser (okazje przy braku okazji). Nie uważam bynajmniej, że cukier to samo zło.
Jednym z takich przysmaków jest tiramisu, które sama uwielbiam:) Ponieważ miało być jedzone przez dzieci -nie dodałam surowych jajek, mocnej kawy ani likieru (nie daję ich także jeśli wiem, że będzie je jadła mama w ciąży lub mama aktualnie karmiąca piersią). To niezwykle szybki w przygotowaniu deser. Jest idealny na ciepłe letnie leniwe popołudnie.
A Wy lubicie tiramisu?

Letnie tiramisu - wersja bez jaj

By Gotuj z rodziną Published: 7 sierpnia, 2019

    Kiedy zbliżają się święta związane z dziećmi, staram się każdemu z nich przygotować tort lub specjalne ciasto - takie, jakie …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. W podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów.
    2. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie w kubku lub szklaneczce. Dokładnie wymieszać. Chwilę przestudzić.
    3. Śmietankę ubić razem z cukrem. Pod koniec ubijania połączyć z serkiem mascarpone.
    4. Na biszkopty wylać równomiernie kawę, ale uważać, żeby biszkopty nie pływały w kawie:) Zmiękną one gdy wyłożymy na nie później masę.
    5. Wyłożyć warstwę śmietanowo - serową.
    6. Przykryć rówmiernie biszkoptami.
    7. Położyć kolejną warstwę masy.
    8. Przyozdobić owocami i kakao.
    9. Podawać schłodzone (najlepiej smakuje podane na drugi dzień)

      Komentarze

      komentujących