Zielone opiekanki czyli burgery z zielonego groszku
By 2 lutego, 2017
Published:- Efekt: 21 sztuk Servings
Potrzebujemy
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 700 g zielonego groszku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g mąki pszennej/kukurydzianej
- 150 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- olej/oliwa
Krok po kroku
- Cebulę pokroić i zeszklić na oleju/oliwie. Odstawić do ostygnięcia.
- Pietruszkę posiekać.
- Czosnek obrać.
- Groszek (świeży albo mrożony - nigdy z puszki!) zmiksować razem z cebulą, czosnkiem, pietruszką i jajkami.
- Dodać przyprawy i bułkę tartą.
- Starannie wymieszać.
- Formować małe placuszki i wstawić na minimum dwie godziny do lodówki, żeby się schłodziły i stężały.
- Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczy około 3 minuty z każdej ze stron.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Piec burgery przez 5 minut.
- Podawać z sosem jogurtowym.