Ciasto drożdżowe – bardzo puszyste

Są dania, potrawy, ciasta z którymi wiążą się szczególnie miłe wspomnienia. Niektóre kojarzą mi się z domem rodzinnym, z nieżyjącym już tatą. Takim ciastem jest ciasto drożdżowe*. Moja mama piekła je najczęściej – zdarzało się, że było ono co tydzień. To było najukochańsze ciasto taty. Postanowiłam wrócić myślami do tamtych dni i upiec swojej rodzince.

*przepis inspirowany przepisem z www.mojewypieki.com

Ciasto drożdżowe - bardzo puszyste

By Gotuj z rodziną Published: 7 marca, 2018

    Są dania, potrawy, ciasta z którymi wiążą się szczególnie miłe wspomnienia. Niektóre kojarzą mi się z domem rodzinnym, z …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Przygotować zaczyn do ciasta: drożdże zasypać z cukrem. Dolać ciepłe mleko. Dosypać mąkę (2-3 łyżki).Dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
    2. Jak drożdże wyrosną, dodać je do pozostałej mąki. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota aż ciasto będzie gładkie. Pod koniec dolać rozpuszczone masło.
    3. Dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową.
    4. Przełożyć do foremki, przykryć i poczekać aż do podwoi objętość
    5. Po ok. półtorej godziny ciasto wymieszać i odstawić na pół godziny, żeby jeszcze wyrosło.
    6. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

      Komentarze

      komentujących