Są dania, potrawy, ciasta z którymi wiążą się szczególnie miłe wspomnienia. Niektóre kojarzą mi się z domem rodzinnym, z nieżyjącym już tatą. Takim ciastem jest ciasto drożdżowe*. Moja mama piekła je najczęściej – zdarzało się, że było ono co tydzień. To było najukochańsze ciasto taty. Postanowiłam wrócić myślami do tamtych dni i upiec swojej rodzince.
*przepis inspirowany przepisem z www.mojewypieki.com
Ciasto drożdżowe - bardzo puszyste
By 7 marca, 2018
Published:Są dania, potrawy, ciasta z którymi wiążą się szczególnie miłe wspomnienia. Niektóre kojarzą mi się z domem rodzinnym, z …
Potrzebujemy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
Krok po kroku
- Przygotować zaczyn do ciasta: drożdże zasypać z cukrem. Dolać ciepłe mleko. Dosypać mąkę (2-3 łyżki).Dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
- Jak drożdże wyrosną, dodać je do pozostałej mąki. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota aż ciasto będzie gładkie. Pod koniec dolać rozpuszczone masło.
- Dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Przełożyć do foremki, przykryć i poczekać aż do podwoi objętość
- Po ok. półtorej godziny ciasto wymieszać i odstawić na pół godziny, żeby jeszcze wyrosło.
- Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.