Moje dzieci to dzieci naprawdę wyjątkowe. Jedzą w zasadzie wszystko. Oczywiście nie jest tak, że za wszystkim przepadają. Jedne rzeczy lubią bardziej, inne mniej – ale ważne jest odpowiednie nastawienie i zachęcenie ich. Karolinka to fanka warzyw. Karolek przepada za kalafiorem (takim lekko osolonym prosto z wody). A Krzyś ostatnio próbował brukselkę:)
Gdy dzisiaj przy śniadaniu zapytałam, na co mają ochotę na obiad – chórem odpowiedzieli: “Ten zapiekany makaron z marchewką”. I tak przygotowałam im lasagne. Przepis już jest na blogu. Zapraszam.
A Wasze dzieci jadają warzywa?
Lasagne z mięsem i warzywami
By 4 lipca, 2020
Published:Moje dzieci to dzieci naprawdę wyjątkowe. Jedzą w zasadzie wszystko. Oczywiście nie jest tak, że za wszystkim przepadają. Jedne …
Potrzebujemy
- 400 g mięsa mielonego (użyłam wołowo - wieprzowe)
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 płatów makaronu lasagne
- czosnek
- sos pomidorowy
- sos beszamelowy
- mozarella lub inny ser do zapiekania
- sól
- świeżo mielony pieprz
- ulubione zioła
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Krok po kroku
- Mięso podsmażyć na oliwie razem z solą, pieprzem i ziołami. Dodać startą marchewkę i drobno pokrojonego selera naciowego. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.
- Na spód naczynia żaroodpornego wlać porządną chochlę sosu pomidorowego i położyć plastry makaronu typu lasagne ( można go podgotować wcześniej, ale można również użyć surowego - zmięknie w trakcie pieczenia pod wpływem dużej ilości sosu).
- Przełożyć porcją mięsa mielonego i kolejnymi plastrami makaronu. Polać sosem beszamelowym.
- W podobny sposób zrobić dwie kolejne warstwy.
- Na wierzch dać plastry makaronu. Polać obficie sosem. Przykryć folią aluminiową.
- Piec ok. 25 - 35 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
- Pod koniec zapiekania posypać serem i jeszcze chwilę zapiekać.