Lasagne z mięsem i warzywami

Moje dzieci to dzieci naprawdę wyjątkowe. Jedzą w zasadzie wszystko. Oczywiście nie jest tak, że za wszystkim przepadają. Jedne rzeczy lubią bardziej, inne mniej – ale ważne jest odpowiednie nastawienie i zachęcenie ich. Karolinka to fanka warzyw. Karolek przepada za kalafiorem (takim lekko osolonym prosto z wody). A Krzyś ostatnio próbował brukselkę:)
Gdy dzisiaj przy śniadaniu zapytałam, na co mają ochotę na obiad – chórem odpowiedzieli: “Ten zapiekany makaron z marchewką”. I tak przygotowałam im lasagne. Przepis już jest na blogu. Zapraszam.
A Wasze dzieci jadają warzywa?

Lasagne z mięsem i warzywami

By Gotuj z rodziną Published: 4 lipca, 2020

    Moje dzieci to dzieci naprawdę wyjątkowe. Jedzą w zasadzie wszystko. Oczywiście nie jest tak, że za wszystkim przepadają. Jedne …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mięso podsmażyć na oliwie razem z solą, pieprzem i ziołami. Dodać startą marchewkę i drobno pokrojonego selera naciowego. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.
    2. Na spód naczynia żaroodpornego wlać porządną chochlę sosu pomidorowego i położyć plastry makaronu typu lasagne ( można go podgotować wcześniej, ale można również użyć surowego - zmięknie w trakcie pieczenia pod wpływem dużej ilości sosu).
    3. Przełożyć porcją mięsa mielonego i kolejnymi plastrami makaronu. Polać sosem beszamelowym.
    4. W podobny sposób zrobić dwie kolejne warstwy.
    5. Na wierzch dać plastry makaronu. Polać obficie sosem. Przykryć folią aluminiową.
    6. Piec ok. 25 - 35 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
    7. Pod koniec zapiekania posypać serem i jeszcze chwilę zapiekać.

      Komentarze

      komentujących