Od dzisiaj na blogu www.gotujzrodzina.pl będę umieszczać wybrane potrawy, które goszczą na naszym stole wigilijnym. Oczywiście wszystkie będą postne zgodnie z tradycją.
Na początek proponuję drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą.
Wigilijne drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą

By 12 grudnia, 2016
Published:Od dzisiaj na blogu www.gotujzrodzina.pl będę umieszczać wybrane potrawy, które goszczą na naszym stole wigilijnym. Oczywiście …
Potrzebujemy
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g grzybów (w przyoadku gdy paszteciki będą jadły dzieci - pieczarki)
- 300 g białej kapusty
- 2 łyżki masła
- 2 cebule posiekane
- pieprz
- sól
- czarnuszka/mak/kminek
- 1 jajko roztrzepane
Krok po kroku
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, aż do rozpuszczenia się drożdży.
- Mąkę posiekać z masłem. Dodać sól i drożdże.
- Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny aż podrośnie.
- W tym czasie zrobić farsz - pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, a następnie pieczarki (w trakcie smażenia doprawić je pieprzem i solą). Przestudzić. Kapustę posiekać drobno, ugotować do miękkości w dobrze osolonej wodzie i dodać ją do pieczarek. Można zmielić je w malakserze.
- Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować wałek i rozwałkować go na długi prostokąt.
- Na całej długości prostokąta ( na środku) ułożyć farsz grzybowo - kapuściany.
- Jeden brzeg ciasta założyć za ciastem i dokładnie docisnąć, żeby farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. Zrolować do drugiego brzegu ciasta. Wałek, który powstał, pokroić na skos - tak jak robi się kopytka lub kluski leniwe.
- Gotowe paszteciki układać na podłużnej blaszczce wyłożonej matą do pieczenia. Posmarować je dokładnie rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub czarnuszką (kto co lubi).
- Piec w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni) przez około 25 minut - do zrumienienia.
- Podawać z czerwonym barszczem.