Wigilijne drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą

Od dzisiaj na blogu www.gotujzrodzina.pl będę umieszczać wybrane potrawy, które goszczą na naszym stole wigilijnym. Oczywiście wszystkie będą postne zgodnie z tradycją.
Na początek proponuję drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą.

Wigilijne drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą

By Gotuj z rodziną Published: 12 grudnia, 2016

    Od dzisiaj na blogu www.gotujzrodzina.pl będę umieszczać wybrane potrawy, które goszczą na naszym stole wigilijnym. Oczywiście …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, aż do rozpuszczenia się drożdży.
    2. Mąkę posiekać z masłem. Dodać sól i drożdże.
    3. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny aż podrośnie.
    4. W tym czasie zrobić farsz - pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, a następnie pieczarki (w trakcie smażenia doprawić je pieprzem i solą). Przestudzić. Kapustę posiekać drobno, ugotować do miękkości w dobrze osolonej wodzie i dodać ją do pieczarek. Można zmielić je w malakserze.
    5. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować wałek i rozwałkować go na długi prostokąt.
    6. Na całej długości prostokąta ( na środku) ułożyć farsz grzybowo - kapuściany.
    7. Jeden brzeg ciasta założyć za ciastem i dokładnie docisnąć, żeby farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. Zrolować do drugiego brzegu ciasta. Wałek, który powstał, pokroić na skos - tak jak robi się kopytka lub kluski leniwe.
    8. Gotowe paszteciki układać na podłużnej blaszczce wyłożonej matą do pieczenia. Posmarować je dokładnie rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub czarnuszką (kto co lubi).
    9. Piec w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni) przez około 25 minut - do zrumienienia.
    10. Podawać z czerwonym barszczem.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz