W naszym domu często gości domowe pieczywo – i to zarówno w postaci bułeczek jak i chleba. Nie raz dzieliłam się z Wami przepisami. Tym razem postanowiłam pokazać Wam jak zrobić zakwas. Jak na pewno zauważyliście, nie jest to skomplikowane i możecie śmiało wykorzystywać go do własnego wypieku.
A Wy lubicie domowe pieczywo? Pieczecie sami?Podzielcie się przepisami w komentarzach
Zakwas do domowego pieczywa

By 31 stycznia, 2020
Published:W naszym domu często gości domowe pieczywo - i to zarówno w postaci bułeczek jak i chleba. Nie raz dzieliłam się z Wami …
Potrzebujemy
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (im grubsza, tym lepsza)
- 1/2 szklanki wody przegotowanej w temperaturze pokojowej
Krok po kroku
- Mąkę wymieszać razem z wodą.
- Odstawić.
- Procedura odświeżenia / co 7 - 10 dni/ 8.00 - wyjąć z lodówki 9.00 - dokarmić zakwas (woda + mąka) 14.00 - 20.00 - zakwas jest gotowy, kiedy "bąbelkuje"