Zakwas do domowego pieczywa

W naszym domu często gości domowe pieczywo – i to zarówno w postaci bułeczek jak i chleba. Nie raz dzieliłam się z Wami przepisami. Tym razem postanowiłam pokazać Wam jak zrobić zakwas. Jak na pewno zauważyliście, nie jest to skomplikowane i możecie śmiało wykorzystywać go do własnego wypieku.
A Wy lubicie domowe pieczywo? Pieczecie sami?Podzielcie się przepisami w komentarzach

Zakwas do domowego pieczywa

By Gotuj z rodziną Published: 31 stycznia, 2020

    W naszym domu często gości domowe pieczywo - i to zarówno w postaci bułeczek jak i chleba. Nie raz dzieliłam się z Wami …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę wymieszać razem z wodą.
    2. Odstawić.
    3. Procedura odświeżenia / co 7 - 10 dni/ 8.00 - wyjąć z lodówki 9.00 - dokarmić zakwas (woda + mąka) 14.00 - 20.00 - zakwas jest gotowy, kiedy "bąbelkuje"

      Komentarze

      komentujących