Boże Narodzenie tuż tuż. Jeszcze 8 dni i już będzie Wigilia…
W naszym domu rozpoczęliśmy przygotowania. Tym razem postanowiliśmy zacząć od szybkich pierniczków. Mam tylko nadzieję, że ciasteczka do Świąt dotrwają…:) Na razie czekają szczelnie zapakowane w metalowych pudełkach. Byle moje łasuchy się do nich nie dorwały wcześniej 🙂
A Wasi domownicy lubią podjadać przysmaki przed świętami?
Przepis na pierniczki

By 16 grudnia, 2014
Published:- Efekt: 4 blachy
- Przygotowanie: 10 mins
- Gotowanie: 30 mins
- Gotowe w: 40 mins
Boże Narodzenie tuż tuż. Jeszcze 8 dni i już będzie Wigilia... W naszym domu rozpoczęliśmy przygotowania. Tym razem …
Potrzebujemy
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżeczek masła miękkiego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- 2 białka do posmarowania pierniczków
- 1 białko na lukier
- 250 g cukru pudru na lukier
- 1 łyżeczka ciepłej wody
Krok po kroku
- Składniki wymieszać i starannie zagnieść.
- Wykrawać dowolne figury i kształty - można to robić ręcznie (jak się ma talent oczywiście) lub wykorzystywać gotowe foremki (u nas przebojem jest Łoś tudzież Renifer - zależy od wyobraźni domownika).
- Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Białko wymieszać z cukrem i ciepłą (ale nie gorącą)wodą. Lukrować gotowe ciasteczka.