Dzisiaj Święto Niepodległości. Wybraliśmy się całą rodzinką do Parku Lotników Krakowskich. Krzysio szalał z tatusiem na placu zabaw, zjeżdżalni i huśtawce. W tym czasie Karolcia spała sobie w wózku. Słońce świeciło, temperatura letnia – po prostu było cudownie…
Po powrocie zrobiłam błyskawiczny podwieczorek.
Malinowy deser z jagodami, migdałami i miodem

By 11 listopada, 2014
Published:- Efekt: 4 porcje
- Przygotowanie: 20 mins
Dzisiaj Święto Niepodległości. Wybraliśmy się całą rodzinką do Parku Lotników Krakowskich. Krzysio szalał z tatusiem na …
Potrzebujemy
- 1 kg malin
- garść jagód (borówek amerykańskich)
- 1 jogurt grecki/serek mascarpone
- 8 łyżek miodu
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- mięta do przyozdobienia
Krok po kroku
- Maliny umyć i oczyścić (jeśli są mrożone, to rozmrozić). Następnie podzielić je na trzy części.
- Jedną część malin włożyć na spód wysokiego pucharka. Na maliny wlać cztery łyżki gęstego greckiego jogurtu (jeśli damy serek mascarpone, wówczas musimy go troszkę ubić z odrobiną cukru lub cukru pudru) i jedną łyżkę miodu.
- Następnie dać kolejną warstwę malin i zrobić podobnie. Ostatnia warstwa ma być z malinami i jogurtem.
- Posypać jagodami i płatkami migdałów. Przyozdobić listkami świeżej mięty.
- Podawać lekko schłodzone.