W końcu przyszła wiosna. Na zewnątrz panują temperatury powyżej 20 stopni. Wszystko wokół kwitnie i pachnie. Jest tak pięknie…W mojej kuchni też dominują inne smaki – bardziej warzywne. Na szczęście mam w okolicy kilka dobrze zaopatrzonych jarzyniaków i tam się zaopatruję w świeże warzywa.
Kiedy ostatnio zobaczyłam młodą białą kapustę, od razu wiedziałam co z niej przygotuję.
I tak powstała przepyszna surówka.
A Wy co robicie z młodej kapusty? Macie jakieś swoje ulubione przysmaki?
Surówka z młodej białej kapusty

By 10 maja, 2020
Published:W końcu przyszła wiosna. Na zewnątrz panują temperatury powyżej 20 stopni. Wszystko wokół kwitnie i pachnie. Jest tak …
Potrzebujemy
- 1 główka białej kapusty
- 2 - 3 marchewki
- 1 pęczek koperku
- sok z cytryny
- olej/oliwa
- sól do smaku
- cukier
Krok po kroku
Kapustę poszatkować. Posypać odrobiną cukru i soli i odstawić, żeby puściła soki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce. Połączyć z kapustą.
- Dodać posiekany koperek.
- Polać sokiem z cytryny i oliwą/olejem.
- Doprawić do smaku solą.
- Wymieszać .