Wczoraj na obiad robiłam lasagne. Taka prawdziwa lasagne zawiera sos beszamelowy. Jest on również idealny do makaronów oraz do smażonych i pieczonych ryb. Pamiętam, że moja mama robiła go zawsze na Nowy Rok i polewała nim usmażonego karpia obkładając go obficie usmażonymi główkami pieczarek i startym żółtym serem Spróbujcie go i Wy. Zapraszam na blog.
Sos beszamelowy
By 5 lipca, 2020
Published:Wczoraj na obiad robiłam lasagne. Taka prawdziwa lasagne zawiera sos beszamelowy. Jest on również idealny do makaronów oraz do …
Potrzebujemy
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu ( można dać biały jak ktoś woli)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Krok po kroku
- Mleko lekko podgrzać.
- Masło rozpuścić. Dosypać po łyżce mąki nie przestając mieszania.
- Gdy masa będzie gładka, dosypać przyprawy i dolać mleko.
- Cały czas mieszać aż sos będzie gęsty ( może to potrwać i 10 minut, ale nie dosypywać już mąki).
- Gotowe:)
- i na koniec mała wskazówka - jeśli sos nie zostanie cały zużyty, przykryć go szczelnie.