Sos beszamelowy

Wczoraj na obiad robiłam lasagne. Taka prawdziwa lasagne zawiera sos beszamelowy. Jest on również idealny do makaronów oraz do smażonych i pieczonych ryb. Pamiętam, że moja mama robiła go zawsze na Nowy Rok i polewała nim usmażonego karpia obkładając go obficie usmażonymi główkami pieczarek i startym żółtym serem Spróbujcie go i Wy. Zapraszam na blog.

Sos beszamelowy

By Gotuj z rodziną Published: 5 lipca, 2020

    Wczoraj na obiad robiłam lasagne. Taka prawdziwa lasagne zawiera sos beszamelowy. Jest on również idealny do makaronów oraz do …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mleko lekko podgrzać.
    2. Masło rozpuścić. Dosypać po łyżce mąki nie przestając mieszania.
    3. Gdy masa będzie gładka, dosypać przyprawy i dolać mleko.
    4. Cały czas mieszać aż sos będzie gęsty ( może to potrwać i 10 minut, ale nie dosypywać już mąki).
    5. Gotowe:)
    6. i na koniec mała wskazówka - jeśli sos nie zostanie cały zużyty, przykryć go szczelnie.

      Komentarze

      komentujących