Śledzie na słodko

Od ponad tygodnia siedzimy w domu. Na całym świecie panuje epidemia koronawirusa (Covid19). Nieczynne są szkoły, przedszkola, niektóre miejsca pracy. Są spore ograniczenia w funkcjonowaniu. 
Ponieważ jest akcja #zostanwdomu (polega ona na niewychodzeniu z domu bez potrzeby i ograniczenie z kontaktów towarzyskich) – mam więcej czasu na rozwijanie naszych pasji, zainteresowań, a także oczywiście na pichcenie.
Zakupy ogarniam albo on – line, albo z pomocą sąsiadów i przyjaciół.
Tym razem w naszym domu zagościły śledzie na słodko….Spróbujecie?
A Wy jak sobie radzicie siedząc w domu?

Śledzie na słodko

By Gotuj z rodziną Published: 24 marca, 2020

    Od ponad tygodnia siedzimy w domu. Na całym świecie panuje epidemia koronawirusa (Covid19). Nieczynne są szkoły, przedszkola, …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Śledzie. pokroić wg uznania.
    2. Cebule podsmażyć na lekko rumiany kolor na 2-3 łyżkach oleju słonecznikowego. Cebuli podczas smażenia nie solić!! Sól zawarta w śledziach wystarczy.
    3. Dodać do smażenia małą garść rodzynek (ilość wg własnego upodobania).
    4. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
    5. Po całkowitym ostygnięciu cebuli dodać śledzie, wymieszać i odstawić najlepiej na pół dnia do lodówki by całość przeszła smakami.
    6. Najlepiej smakuje z razowym chlebem. W smaku przypomina nieco smalec z cebulą i skwarkami.

      Komentarze

      komentujących