Od ponad tygodnia siedzimy w domu. Na całym świecie panuje epidemia koronawirusa (Covid19). Nieczynne są szkoły, przedszkola, niektóre miejsca pracy. Są spore ograniczenia w funkcjonowaniu.
Ponieważ jest akcja #zostanwdomu (polega ona na niewychodzeniu z domu bez potrzeby i ograniczenie z kontaktów towarzyskich) – mam więcej czasu na rozwijanie naszych pasji, zainteresowań, a także oczywiście na pichcenie.
Zakupy ogarniam albo on – line, albo z pomocą sąsiadów i przyjaciół.
Tym razem w naszym domu zagościły śledzie na słodko….Spróbujecie?
A Wy jak sobie radzicie siedząc w domu?
Śledzie na słodko

By 24 marca, 2020
Published:Od ponad tygodnia siedzimy w domu. Na całym świecie panuje epidemia koronawirusa (Covid19). Nieczynne są szkoły, przedszkola, …
Potrzebujemy
- 2 śledzie solone
- 2 - 3 cebule
- 2 - 3 łyżki oleju słonecznikowego
- rodzynki
- czarny pieprz
Krok po kroku
Śledzie. pokroić wg uznania.
- Cebule podsmażyć na lekko rumiany kolor na 2-3 łyżkach oleju słonecznikowego. Cebuli podczas smażenia nie solić!! Sól zawarta w śledziach wystarczy.
- Dodać do smażenia małą garść rodzynek (ilość wg własnego upodobania).
- Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Po całkowitym ostygnięciu cebuli dodać śledzie, wymieszać i odstawić najlepiej na pół dnia do lodówki by całość przeszła smakami.
- Najlepiej smakuje z razowym chlebem. W smaku przypomina nieco smalec z cebulą i skwarkami.