
Niedawno wspominałam Wam o niektórych potrawach babci Wandy. Pisałam o przepysznych racuchach, które przygotowała. Kiedy rozmawiałam jakiś czas temu z moją kuzynką, okazało się, że ona ma podobne wspomnienie związane z moją babcią. Dlatego stwierdziłam, że warto się podzielić z innymi tym przepysznym daniem. Jest ono w dodatku szybkie i łatwe do przygotowania dla każdego. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam.
Puszyste racuchy z pianą z białek

By 15 marca, 2023
Published:Niedawno wspominałam Wam o niektórych potrawach babci Wandy. Pisałam o przepysznych racuchach, które przygotowała. Kiedy …
Potrzebujemy
- 4 jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
Krok po kroku
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka i pozostałe składniki (oprócz białek i jabłek) zmiksować na gładką masę.
- Dorzucić jabłka pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce - w zależności od tego jak lubimy.
- Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.