Staropolskie powitanie “chlebem i solą” czyli domowy chleb

Domowy chleb gości w naszym domu ponad 7 lat lat.
Zaczęło się od tego, że nasza przyjaciółka Ania K. opowiadała o chlebie, który piecze. Później Grzegorz wyjechał na kilka dni do Szczyrku. W dniu kiedy wracał, postanowiłam przywitać go tradycyjnie – domowym pachnącym jeszcze ciepłym chlebem.
Od tego czasu pieczemy chleb regularnie (najczęściej robi to Grzegorz).

Staropolskie powitanie "chlebem i solą" czyli domowy chleb

By Gotuj z rodziną Published: 19 grudnia, 2017

    Domowy chleb gości w naszym domu ponad 7 lat lat. Zaczęło się od tego, że nasza przyjaciółka Ania K. opowiadała o chlebie, …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Składniki na zaczyn - 3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 1/4 kostki drożdży, łyżkę mąki pszennej wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż do czasu kiedy zacznie się pienić.
    2. Następnie wsypać przygotowane: mieszaną mąkę chlebową i szklankę dodatków w równych proporcjach.
    3. Ciasto doprawić 2 płaskimi łyżeczkami soli i dodatkami.
    4. Składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
    5. Jak ciasto wyrośnie, wymieszać i odstawić. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy.
    6. Przełożyć ciasto do brytfanki.
    7. Posypać czarnuszką, sezamem, makiem (można inne składniki - co kto lubi).
    8. I teraz najważniejsze - pieczenie: piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie godzinę w temperaturze 180 stopni.
    9. Aby zachować wilgotność chleba, obok foremki dać pojemnik z wodą (ok. pół szklanki). Można spryskać wodą, żeby skórka była chrupiąca.
    10. Przygotowanie domowego chleba trzeba powtórzyć kilka razy, zanim konsystencja ciasta będzie odpowiednia. Wszystko zależy od użytej mąki. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, chleb bardzo szybko rośnie i często w środku zostaje dziura. Jeżeli ciasto jest za suche, chleb jest bardzo ubity i ciężki.Właściwą konsystencję trzeba wypraktykować i nie zrażać się pierwszymi niepowodzeniami.

      Komentarze

      komentujących