Domowy chleb gości w naszym domu ponad 7 lat lat.
Zaczęło się od tego, że nasza przyjaciółka Ania K. opowiadała o chlebie, który piecze. Później Grzegorz wyjechał na kilka dni do Szczyrku. W dniu kiedy wracał, postanowiłam przywitać go tradycyjnie – domowym pachnącym jeszcze ciepłym chlebem.
Od tego czasu pieczemy chleb regularnie (najczęściej robi to Grzegorz).
Staropolskie powitanie "chlebem i solą" czyli domowy chleb

By 19 grudnia, 2017
Published:Domowy chleb gości w naszym domu ponad 7 lat lat. Zaczęło się od tego, że nasza przyjaciółka Ania K. opowiadała o chlebie, …
Potrzebujemy
- 3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 kostki drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 6 szklanek mieszanej mąki chlebowej (my dajemy: 2 szklanki mąki razowej żytniej, 3 szklankimąki żytniej zwykłej, po 1/2 szklanki mąki pszennej i mąki kukurydzianej)
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka pestek dyni
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka kminku
- 2 łyżeczki soli
- można dać: zioła prowansalskie, kolendrę, podsmażoną cebulkę, czosnek - wszystko według gustu
- czarnuszka/mak/sezam
Krok po kroku
Składniki na zaczyn - 3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 1/4 kostki drożdży, łyżkę mąki pszennej wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż do czasu kiedy zacznie się pienić.
- Następnie wsypać przygotowane: mieszaną mąkę chlebową i szklankę dodatków w równych proporcjach.
- Ciasto doprawić 2 płaskimi łyżeczkami soli i dodatkami.
- Składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
- Jak ciasto wyrośnie, wymieszać i odstawić. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy.
- Przełożyć ciasto do brytfanki.
- Posypać czarnuszką, sezamem, makiem (można inne składniki - co kto lubi).
- I teraz najważniejsze - pieczenie: piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Aby zachować wilgotność chleba, obok foremki dać pojemnik z wodą (ok. pół szklanki). Można spryskać wodą, żeby skórka była chrupiąca.
- Przygotowanie domowego chleba trzeba powtórzyć kilka razy, zanim konsystencja ciasta będzie odpowiednia. Wszystko zależy od użytej mąki. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, chleb bardzo szybko rośnie i często w środku zostaje dziura. Jeżeli ciasto jest za suche, chleb jest bardzo ubity i ciężki.Właściwą konsystencję trzeba wypraktykować i nie zrażać się pierwszymi niepowodzeniami.