Placek cytrynowy vel cytrynowiec

Są w moim domu takie przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele z nich znalazłam w pożółkłych zeszytach babć, niektóre z nich dostałam od mamy.Dla swoich dzieci spisuję je w specjalnym folderze w komputerze…
Jednym z takich przepisów jest cytrynowiec. Mama zawsze go piekła na wszystkie nasze wakacyjne wyjazdy, na wycieczki szkolne. To ciasto, które zawsze się udaje i zachowuje świeżość i wilgotność jeszcze w kilka dni po zrobieniu.

Placek cytrynowy vel cytrynowiec

By Gotuj z rodziną Published: 28 maja, 2015

    Są w moim domu takie przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele z nich znalazłam w pożółkłych zeszytach …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Masło rozpuścić i utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku.
    2. Dosypać mąkę z proszkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
    3. Wymieszać z pianą ubitą z białek.
    4. Podłużną blachę natłuścić i obsypać bułką tartą.
    5. Do blachy przełożyć ciasto. Wyrównać.
    6. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni) do zrumienienia (efektu suchego patyczka).

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz