Są w moim domu takie przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele z nich znalazłam w pożółkłych zeszytach babć, niektóre z nich dostałam od mamy.Dla swoich dzieci spisuję je w specjalnym folderze w komputerze…
Jednym z takich przepisów jest cytrynowiec. Mama zawsze go piekła na wszystkie nasze wakacyjne wyjazdy, na wycieczki szkolne. To ciasto, które zawsze się udaje i zachowuje świeżość i wilgotność jeszcze w kilka dni po zrobieniu.
Placek cytrynowy vel cytrynowiec

By 28 maja, 2015
Published:Są w moim domu takie przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele z nich znalazłam w pożółkłych zeszytach …
Potrzebujemy
- 4 jaja
- 2 szklanki cukru pudru
- 250 g mąki
- 180 g masła
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok po kroku
- Masło rozpuścić i utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku.
- Dosypać mąkę z proszkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Wymieszać z pianą ubitą z białek.
- Podłużną blachę natłuścić i obsypać bułką tartą.
- Do blachy przełożyć ciasto. Wyrównać.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni) do zrumienienia (efektu suchego patyczka).