Pierogi leniwe – zdrowsza wersja

Pierogi leniwe – zdrowsza wersja

Bardzo lubię różne kluski. Kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska i błogim dzieciństwem. Moje dzieciaki także mają takie wspomnienia. Jednym z ulubionych rodzajów są kluski leniwe.

Ponieważ nie mieliśmy w domu białej mąki, wykorzystaliśmy pełnoziarnistą. I w ten sposób powstała zdrowsza wersja. Zapraszam.

Pierogi leniwe - zdrowsza wersja

By Gotuj z rodziną Published: 30 października, 2022

    Pierogi leniwe – zdrowsza wersja Bardzo lubię różne kluski. Kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska i …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Rozbić jajko i oddzielić białko od żółtka. Ubić białko na sztywną pianę. Biały ser przetrzeć przez sitko lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i pianę z białka. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
    2. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczek ,lekko go spłaszczyć i pokroić na równe kawałki.
    3. Wrzucić kluski do gorącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, są ugotowane i można wyjmować je na talerz.
    4. Podawać z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub solą.

      Komentarze

      komentujących