Pierogi leniwe – zdrowsza wersja
Bardzo lubię różne kluski. Kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska i błogim dzieciństwem. Moje dzieciaki także mają takie wspomnienia. Jednym z ulubionych rodzajów są kluski leniwe.
Ponieważ nie mieliśmy w domu białej mąki, wykorzystaliśmy pełnoziarnistą. I w ten sposób powstała zdrowsza wersja. Zapraszam.
Pierogi leniwe - zdrowsza wersja
By 30 października, 2022
Published:Pierogi leniwe – zdrowsza wersja Bardzo lubię różne kluski. Kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska i …
Potrzebujemy
- 1 kostka białego sera
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej/orkiszowej
- 2 łyżki mąki razowej/pełnoziarnistej/orkiszowej do podsypania stolnicy
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżka masła
- odrobina cynamonu
- odrobina cukru
Krok po kroku
- Rozbić jajko i oddzielić białko od żółtka. Ubić białko na sztywną pianę. Biały ser przetrzeć przez sitko lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i pianę z białka. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałeczek ,lekko go spłaszczyć i pokroić na równe kawałki.
- Wrzucić kluski do gorącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, są ugotowane i można wyjmować je na talerz.
- Podawać z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub solą.