Za oknem powoli nadchodzi zima. Tylko 16 dni i będzie Boże Narodzenie. A tak niedawno jeszcze były Andrzejki, Mikołajki…W mojej kuchni jeszcze królują smaki jesieni. Prawdziwa jesień już dawno za nami. Zachwycała ona nie tylko kolorami, ale także smakami.Taka właśnie jest między innymi papryka…
Moja rodzinka bardzo lubi paprykę faszerowaną. Nauczyła mnie ją robić moja mama. Mama napełniała ją ryżem i mięsem, ale można ją wypełnić w zasadzie wszystkim co się lubi.
Ponieważ nie miałam w domu wystarczającej ilości ryżu, stwierdziłam, że dam tym razem kaszę gryczaną. Ciekawe było to, że tym razem dałam kaszę gryczaną białą. Kupiłam ją przypadkowo w Biedronce i stwierdzam, że smakuje zupełnie inaczej. Tak powstała papryka faszerowana po meksykańsku:
Przepis

By 8 grudnia, 2014
Published:- Efekt: 16 sztuk Servings
Za oknem powoli nadchodzi zima. Tylko 16 dni i będzie Boże Narodzenie. A tak niedawno jeszcze były Andrzejki, Mikołajki...W mojej …
Potrzebujemy
- 2 torebki kaszy gryczanej białej
- 300 g mięsa mielonego (150g łopatki, 150g szynki)
- 16 sztuk papryki czerwonej, zielonej, pomarańczowej i żółtej
- 1 puszka pomidorów
- czosnek ile lubimy
- kumin
- pieprz
- sól
- bazylia
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżki oliwy
Krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Woreczki otworzyć i przesypać do miski do wystudzenia.
- Oliwę rozgrzać. Dodać rozdrobnione mięso i czosnek (można dać cebulę). Przyprawić kuminem i pozostałymi przyprawami. Smażyć aż do zrumienienia. Przestudzoną kaszę wymieszać razem z mięsem. Połączyć z kukurydzą i fasolą. Paprykę umyć. Ściąć górę. Wydrążyć. Napełnić farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć odkrojoną częścią.
- Zalać przyprawionym sosem pomidorowym.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.