Lubię szybką kuchnię. Staram się, żeby była ona jednocześnie smaczna i zawierała zdrowe produkty. Oczywiście nie należę do osób, które odmawiają sobie cukru, nabiału czy glutenu (to ich wybór – mój jest inny). Wszystko jest dla ludzi byle z umiarem. Ograniczyliśmy znacznie spożycie mięsa, więc automatycznie jadamy więcej warzyw. Mówiłam nieraz, że mam wyjątkowe dzieci, które chętnie wcinają warzywa pod różną postacią. Nie mam więc problemów z gotowaniem. Dlatego też w ramach cotygodniowego czyszczenia lodówki zrobiłam makaron z cukinią i dodatkiem….kminku:) Jest on bardzo prosty i szybki do przygotowania dla każdego. Zachęcam do spróbowania. Przepis już jest na blogu.
Kremowy makaron z cukinią muśnięty kminkiem
By 16 marca, 2021
Published:Lubię szybką kuchnię. Staram się, żeby była ona jednocześnie smaczna i zawierała zdrowe produkty. Oczywiście nie …
Potrzebujemy
- 1 cebula posiekana
- 1 cukinia pokrojona
- 1 serek pleśniowy/feta
- 1 szklanka makaronu
- kminek
- pieprz świeżo mielony
- sól
Krok po kroku
- Cebulę posiekać w piórka i poddusić aż się zeszkli.
- Cukinię pokroić w półplasterki. Podsmażyć do ulubionej chrupkości. Połączyć z cebulką.
- Dorzucić serek pleśniowy (opcjonalnie fetę).
- Przyprawić kminkiem i świeżo mielonym pieprzem. Można odrobinę posolić.
- Dokładnie wymieszać i poddusić (jeśli ktoś lubi może dodać śmietankę). Gdyby było za suche, podlać odrobiną oliwy z oliwek.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dorzucić go do warzyw z serkiem.