Cała rodzinka jest wielkimi fanami kaszy, nawet dzieci, które ją wcinają od najmłodszych lat.
Tak naprawdę to żadne z nich nie jadlo nigdy kupnych “gotowców” (podobnie jak mleka modyfikowanego czy słoiczków). To nasz sukces – jako rodziców – że udało się tego uniknąć. Uważamy, że to żadna praca przygotować kaszę i dodać do niej ulubione dodatki. Nawet na wyjazdach da się to ogarnąć. Ale to indywidualna sprawa każdego, co i jak podaje swoim maluchom (to co nauczymy ich za małolata, będzie procentować później).
Tym razem przygotowałam szybkiejednogarnkowe kaszotto z pieczarkami. Ponieważ jest teraz sezon na cukinię, dodałam ją do niego i powstało aromatyczne danie. Zapraszam do spróbowania.
Kaszotto z cukinią i pieczarkami
By 22 października, 2022
Published:Cała rodzinka jest wielkimi fanami kaszy, nawet dzieci, które ją wcinają od najmłodszych lat. Tak naprawdę to żadne …
Potrzebujemy
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1/4 kg pieczarek
- 3 cukinie
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 2 cebule
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 100 g żółtego sera starkowanego
- 1 jajko
- 1 (100) kubeczek (ml) śmietanki 30%
- koperek posiekany
- czarny pieprz świeżo mielony
- sól
Krok po kroku
- Pieczarki i cebule pokroić i usmażyć na tłuszczu.
- Dodać pokrojone cukinie i czosnek i wszystko razem udusić.
- Kaszę podprażyć przez 3 minuty na łyżce masła. Wlać bulion. Gotować do miękkości (aż wchłonie płyn). Wymieszać razem z pieczarkami i cukinią.
- Jajo wymieszać ze śmietaną i starkowanym serem.
- Dodawać powoli do kaszy - mieszając.
- Podawać posypane posiekanym koperkiem.