Sezon na grzyby w pełni. A jak się ma kurki to można z nich zrobić przepyszną jajecznicę. Najczęściej jadamy taką podstawową z samymi kurkami, ale dzisiaj stwierdziliśmy, że można by tak coś odmienić…I tak Grześ przyrządził jajecznicę, ale była inna niż zwykle…
Jajecznica z kurkami i marchewką

By 29 lipca, 2014
Published:- Efekt: 2 porcje
Sezon na grzyby w pełni. A jak się ma kurki to można z nich zrobić przepyszną jajecznicę. Najczęściej jadamy taką podstawową …
Potrzebujemy
- garść kurek
- 2 marchewki
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 jajka
- masło
- zielona natka pietruszki
- czosnek (jak ktoś lubi)
- pieprz
- sól
Krok po kroku
- Kurki umyć i oczyścić. Podsmażyć je na rozgrzanym maśle razem z obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewką.
- Gdy zmiękną, dodać 2 łyżki śmietany kremówki.
- Dusić do momentu zgęstnienia.
- Wtedy wbić jajka.
- Przyprawić.
- Mieszać
- Kiedy jajka się zetną, podawać.
- Najlepiej jajecznica smakuje ze świeżą pokrojoną natką pietruszki i pachnącym domowym chlebem.