Jabłecznik z polskich jabłek – bardzo szybki

Sezon na szarlotkę trwa u nas w domu w najlepsze.

Najczęściej jak przychodzą goście, fajnie podać coś domowego do kawy, co się zrobiło własnoręcznie…Tym razem miał przyjść Filip.

Dlatego postanowiłam upiec szybki jabłecznik z polskich jabłek.

Jabłecznik z polskich jabłek - bardzo szybki

By gotujzrodzina Published: 1 września, 2014

  • Przygotowanie: 20 min mins
  • Gotowanie: 40-50 min mins
  • Gotowe w: 60 mins

Sezon na szarlotkę trwa u nas w domu w najlepsze. Najczęściej jak przychodzą goście, fajnie podać coś domowego do kawy, co …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Piekarnik nastawić na 180 st
  2. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
  3. Składniki ciasta wysypać do miski i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki.
  4. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Każdą połówkę można rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (ja nie tylko wylepiłam tortownicę ciastem). Jedną połówka ciasta wylepić dno foremki, na nim rozłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta.
  6. Wierzch posypać cukrem kryształem.
  7. Piec ok 40-50 minut

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz