Sezon na szarlotkę trwa u nas w domu w najlepsze.
Najczęściej jak przychodzą goście, fajnie podać coś domowego do kawy, co się zrobiło własnoręcznie…Tym razem miał przyjść Filip.
Dlatego postanowiłam upiec szybki jabłecznik z polskich jabłek.
Jabłecznik z polskich jabłek - bardzo szybki

By 1 września, 2014
Published:- Przygotowanie: 20 min mins
- Gotowanie: 40-50 min mins
- Gotowe w: 60 mins
Sezon na szarlotkę trwa u nas w domu w najlepsze. Najczęściej jak przychodzą goście, fajnie podać coś domowego do kawy, co …
Potrzebujemy
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 % lub jogurtu greckiego
- jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Krok po kroku
- Piekarnik nastawić na 180 st
- Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
- Składniki ciasta wysypać do miski i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki.
- Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Każdą połówkę można rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (ja nie tylko wylepiłam tortownicę ciastem). Jedną połówka ciasta wylepić dno foremki, na nim rozłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta.
- Wierzch posypać cukrem kryształem.
- Piec ok 40-50 minut