Błyskawiczne ciasto drożdżowe

Mój Grześ kocha ciasto drożdżowe. Może je jeść w różnych konfiguracjach – placków, bułeczek drożdżowych, babeczek.
Dlatego też na ostatnie Święta Wielkanocne przygotowałam prawdziwą babkę drożdżową podobną do tej którą piecze moja mama.

Błyskawiczne ciasto drożdżowe

By gotujzrodzina Published: 3 czerwca, 2014

  • Efekt: 2 blachy podłużne

Mój Grześ kocha ciasto drożdżowe. Może je jeść w różnych konfiguracjach - placków, bułeczek drożdżowych, …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Drożdże pokruszyć, utrzeć z łyżeczką cukru.
  2. Dodać roztopione masło i resztę składników.
  3. Chwilę razem zmiksować.
  4. Wymieszać ciasto z bakaliami i przełożyć do dwóch natłuszczonych podłużnych blaszek.
  5. Odstawić je w cieple miejsce.
  6. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 st.
  7. Piec 35-40 minut

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz