Mój Grześ kocha ciasto drożdżowe. Może je jeść w różnych konfiguracjach – placków, bułeczek drożdżowych, babeczek.
Dlatego też na ostatnie Święta Wielkanocne przygotowałam prawdziwą babkę drożdżową podobną do tej którą piecze moja mama.
Błyskawiczne ciasto drożdżowe
By 3 czerwca, 2014
Published:- Efekt: 2 blachy podłużne
Mój Grześ kocha ciasto drożdżowe. Może je jeść w różnych konfiguracjach - placków, bułeczek drożdżowych, …
Potrzebujemy
- 50 dag mąki pszennej
- 12-15 dag masła
- 2/3 szklanki cukru
- 8 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
Krok po kroku
- Drożdże pokruszyć, utrzeć z łyżeczką cukru.
- Dodać roztopione masło i resztę składników.
- Chwilę razem zmiksować.
- Wymieszać ciasto z bakaliami i przełożyć do dwóch natłuszczonych podłużnych blaszek.
- Odstawić je w cieple miejsce.
- Gdy ciasto podwoi objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 st.
- Piec 35-40 minut