Hawajskie ciasto bananowe

W naszym domu jada się dużo owoców i warzyw. Jadamy je zarówno surowe jak i przetworzone w różnych daniach. Również bardzo lubimy ciasta z owocami. Najczęściej piekę klasycznie na przykład szarlotkę czy placek ze śliwkami, ale zdarza mi się coś bardziej wymyślnego. Ponieważ w domu miałam kilka bananów, stwierdziłam, że można przygotować z nich ciasto. Spróbujcie koniecznie. Przepis już jest na blogu.

Hawajskie ciasto bananowe

By Gotuj z rodziną Published: 7 maja, 2015

  • Przygotowanie: 15 min. mins
  • Gotowanie: 1 godzina min
  • Gotowe w: 16 mins

W naszym domu jada się dużo owoców i warzyw. Jadamy je zarówno surowe jak i przetworzone w różnych daniach. Również …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Smalec rozpuścić w garnku, zdjąć go z ognia. Dodać do niego cukier i całość ubić na pianę.
  3. Następnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. Mieszać całość tak długo, aż masa będzie całkiem gładka.
  5. Banany obrać, pokroić na cienkie plasterki i razem z migdałami, rodzynkami i cynamonem dodać je do ciasta.
  6. Podłużną blaszkę (formę silikonową) wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać je.
  7. Piec ok. ¾ godziny na środkowej półce piekarnika.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz