W naszym domu jada się dużo owoców i warzyw. Jadamy je zarówno surowe jak i przetworzone w różnych daniach. Również bardzo lubimy ciasta z owocami. Najczęściej piekę klasycznie na przykład szarlotkę czy placek ze śliwkami, ale zdarza mi się coś bardziej wymyślnego. Ponieważ w domu miałam kilka bananów, stwierdziłam, że można przygotować z nich ciasto. Spróbujcie koniecznie. Przepis już jest na blogu.
Hawajskie ciasto bananowe
By 7 maja, 2015
Published:- Przygotowanie: 15 min. mins
- Gotowanie: 1 godzina min
- Gotowe w: 16 mins
W naszym domu jada się dużo owoców i warzyw. Jadamy je zarówno surowe jak i przetworzone w różnych daniach. Również …
Potrzebujemy
- 70 g smalcu wieprzowego
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 375 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kg bananów
- 60 g płatków migdałowych
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
Krok po kroku
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Smalec rozpuścić w garnku, zdjąć go z ognia. Dodać do niego cukier i całość ubić na pianę.
- Następnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
- Mieszać całość tak długo, aż masa będzie całkiem gładka.
- Banany obrać, pokroić na cienkie plasterki i razem z migdałami, rodzynkami i cynamonem dodać je do ciasta.
- Podłużną blaszkę (formę silikonową) wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać je.
- Piec ok. ¾ godziny na środkowej półce piekarnika.