Za oknem jesienna pogoda.Deszcz pada i pada..A na taką pogodę najlepiej smakuje domowe ciasto. Ponieważ została nam marchewka (robiliśmy sok), pomysł jak ją wykorzystać był prosty – ciasto.
Ciasto marchewkowe robię od dawna. Ale tym razem postanowiłam je wzbogacić o jabłka. Jak wyszło? Spróbujcie sami…
Ciasto marchewkowe z jabłkami

By 12 lipca, 2014
Published:Za oknem jesienna pogoda.Deszcz pada i pada..A na taką pogodę najlepiej smakuje domowe ciasto. Ponieważ została nam marchewka …
Potrzebujemy
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2 szklanki marchewki (można dodać 2 jabłka) drobno utartej
- 2 szklanki jabłek startych lub pokrojonych w kostkę
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody posiekane
- migdały
- szczypta soli
Krok po kroku
Jajka utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem na puszystą masę.
- Dodać przesianą mąkę.
- Na końcu wsypać proszek, sodę, cynamon, marchewkę, jabłka i migdały.
- Dokładnie wymieszać.
- Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.