Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

By Gotuj z rodziną Published: 11 czerwca, 2015

  • Efekt: 12 sztuk

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 1/4 szklanki letniego mleka.
  2. Wymieszać resztę mleka, cukier, jajko i żółtko.
  3. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem drożdżowym, masło i sól.
  4. Wyrobić gładkie, nieklejące ciasto (można to zrobić mikserem, drewnianą łyżką lub ręcznie).
  5. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  6. Wymieszać.
  7. Podzielić na 12 równych części.
  8. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie.
  9. Dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno (ciasto powinno być bardzo cienkie w miejscu wgłębienia).
  10. W miejsce wgłębienia i wokół włożyć truskawki (umyte i przekrojone na połówki).
  11. Bułeczki posmarować jajkiem i posypać kruszonką (zrobioną z 60 g masła, połowy szklanki mąki, 5 łyżek cukru i cukru wanilinowego).
  12. Piec w temperaturze 190 º C przez około 20 minut.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz