Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
By 11 czerwca, 2015
Published:- Efekt: 12 sztuk
Potrzebujemy
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła roztopionego
- 12 g świeżych drożdży
- 500 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 60 g masła roztopionego
Krok po kroku
- Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 1/4 szklanki letniego mleka.
- Wymieszać resztę mleka, cukier, jajko i żółtko.
- Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem drożdżowym, masło i sól.
- Wyrobić gładkie, nieklejące ciasto (można to zrobić mikserem, drewnianą łyżką lub ręcznie).
- Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
- Wymieszać.
- Podzielić na 12 równych części.
- Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie.
- Dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno (ciasto powinno być bardzo cienkie w miejscu wgłębienia).
- W miejsce wgłębienia i wokół włożyć truskawki (umyte i przekrojone na połówki).
- Bułeczki posmarować jajkiem i posypać kruszonką (zrobioną z 60 g masła, połowy szklanki mąki, 5 łyżek cukru i cukru wanilinowego).
- Piec w temperaturze 190 º C przez około 20 minut.