Pamiętacie taką piosenkę z lat 80 „Najłatwiejsze ciasto w świecie”: https://www.youtube.com/watch?v=qGkq9tiCENY Mnie się ona kojarzy z dzieciństwem, zapachem świeżego ciasta… W swojej kuchni lubię przepisy szybkie (co nie znaczy,że nie lubię się napracować nad czymś czasochłonnym), smaczne i pachnące. Teraz jest sezon na śliwki węgierki. W moim ulubionym warzywniaku kupiłam przepiękne owoce i wyczarowałam z nich ciasto.
Cynamonowe ciasto ze śliwkami
By 24 września, 2017
Published:Pamiętacie taką piosenkę z lat 80 „Najłatwiejsze ciasto w świecie”: https://www.youtube.com/watch?v=qGkq9tiCENY Mnie się ona …
Potrzebujemy
- 1 szklanka mąki pszennej przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo utartej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 3 i 1/2 łyżki roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 g śliwek węgierek (wypestkowane i przepołowione)
Krok po kroku
- Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę - przesiać. Wymieszać z cukrem i solą.
- Jajka, mleko, masło, wanilię/cukier waniliowy zmiksować .
- Dodać suche składniki i wymieszać.
- Formę wysmarować masłem.
- Przelać do niej gotową masę, na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Po śliwkach posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Piec w temperaturze 190º C przez 30 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.