Tiramisu domowym sposobem

W piątek w Krakowie pogoda była w kratkę. Niektórym ciężko się wstawało…A co smakuje najlepiej do porannej kawy?
Tiramisu:)

Prawdziwe włoskie tiramisu to deser składający się z dwóch warstw biszkoptów.Biszkopty nasącza się mocną kawą i likierem amaretto, a na nie nakłada się krem z serka mascarpone. Całość posypuje się czekoladą lub kakao.

Ponieważ wiedziałam, że ten deser będzie jadł również Krzyś, zrezygnowałam z mocnej kawy(na rzecz kawy Inki i kawy rozpuszczalnej) i likieru…A zamiast kupnych biszkoptów upiekłam spód – biszkopt czekoladowy…

I tak powstało domowe tiramisu.Dedykuję je wszystkim, którzy mieli ciężki poranek w piątek i potrzebowali trochę cukru:)

Tiramisu domowym sposobem

By gotujzrodzina Published: 26 lipca, 2014

    W piątek w Krakowie pogoda była w kratkę. Niektórym ciężko się wstawało...A co smakuje najlepiej do porannej kawy? …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Formę tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować masłem (samo dno) i wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać bułką tartą
    2. Do misy miksera wbić ogrzane jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (ok.10 - 15 minut).
    3. Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech partiach, mieszając delikatnie do połączenia.
    4. Podczas ostatniego mieszania dodać wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy z jaj), delikatnie wymieszać.
    5. Masę przelać do tortownicy i wyrównać szpatułką.
    6. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw, suchego patyczka.
    7. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 - 40 cm opuścić go na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie, pozostanie płaski.
    8. Biszkopt nasączyć kawą.
    9. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać mascarpone.
    10. Delikatnie wymieszać i przełożyć na biszkopt. Posypać kakao lub czekoladą.
    11. Włożyć do lodówki do lekkiego zamrożenia.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz