W piątek w Krakowie pogoda była w kratkę. Niektórym ciężko się wstawało…A co smakuje najlepiej do porannej kawy?
Tiramisu:)
Prawdziwe włoskie tiramisu to deser składający się z dwóch warstw biszkoptów.Biszkopty nasącza się mocną kawą i likierem amaretto, a na nie nakłada się krem z serka mascarpone. Całość posypuje się czekoladą lub kakao.
Ponieważ wiedziałam, że ten deser będzie jadł również Krzyś, zrezygnowałam z mocnej kawy(na rzecz kawy Inki i kawy rozpuszczalnej) i likieru…A zamiast kupnych biszkoptów upiekłam spód – biszkopt czekoladowy…
I tak powstało domowe tiramisu.Dedykuję je wszystkim, którzy mieli ciężki poranek w piątek i potrzebowali trochę cukru:)
Tiramisu domowym sposobem
By 26 lipca, 2014
Published:W piątek w Krakowie pogoda była w kratkę. Niektórym ciężko się wstawało...A co smakuje najlepiej do porannej kawy? …
Potrzebujemy
- 5 jajek (całych)
- 150 g cukru waniliowego
- 1 opakowanie cukru wanilioweg
- 120 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 40 g masła
- 1 opakowanie serka mascarpon
- 1 kubeczek śmietany 30%
- kakao do posypania
- 2 łyżeczki kawy Inki wymieszane z polową łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalane gorącą wodą (do połowy kubka) do nasączenia
Krok po kroku
- Formę tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować masłem (samo dno) i wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać bułką tartą
- Do misy miksera wbić ogrzane jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (ok.10 - 15 minut).
- Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech partiach, mieszając delikatnie do połączenia.
- Podczas ostatniego mieszania dodać wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy z jaj), delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do tortownicy i wyrównać szpatułką.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw, suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 - 40 cm opuścić go na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie, pozostanie płaski.
- Biszkopt nasączyć kawą.
- Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać mascarpone.
- Delikatnie wymieszać i przełożyć na biszkopt. Posypać kakao lub czekoladą.
- Włożyć do lodówki do lekkiego zamrożenia.