Ciasto “dzień i noc”

W Krakowie wróciła w Prima Aprilis wróciła zima i temperatury poniżej zera. Kiedy obudziliśmy się rano, myśleliśmy, że to żart. Ale przecież jest takie przysłowie: “kwiecień plecień poprzeplata – trochę zimy, trochę lata”.
I tym razem się to sprawdziło:) Dzieciaki miały mnóstwo radochy rzucając się śnieżkami między sobą i z kolegami.
W trakcie tej zabawy przyszedł mi pomysł na podwieczorek – ciasto “dzień i noc” (jak mówiła nieżyjąca babcia mojego męża). Bo ono tak naprawdę wygląda- jasne jak dzień, ciemne jak noc. Chcecie zobaczyć jaki to smakołyk? Skoczcie na blog.
A u Was też sypnęło śniegiem?

Ciasto

By Gotuj z rodziną Published: 3 kwietnia, 2022

    W Krakowie wróciła w Prima Aprilis wróciła zima i temperatury poniżej zera. Kiedy obudziliśmy się rano, myśleliśmy, że …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Białka ubić z częścią cukru pudru.
    2. Resztę cukru połączyć z masłem i ucierać, aż powstanie puszysta masa.
    3. Miksując, dodawać po żółtku.
    4. Dosypać mąki i proszek do pieczenia.
    5. Wlać mleko.
    6. Wymieszać.
    7. Następnie dołożyć pianę z białek i delikatnie przemieszać.
    8. Masę podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao.
    9. Jedną część masy rozsmarować w brytfance. Na to dać masę kakaową i całość przykryć pozostałą częścią jasnego ciasta.
    10. Piec około godziny (do efektu "suchego patyczka") w temperaturze 160 stopni.
    11. Przed podaniem można posypać cukrem pudem.

      Komentarze

      komentujących