W naszym domu na obiad zawsze musi być zupa. Kiedyś przeczytałam gdzieś, że zupy są bardzo ważne i gotowanie ich przynosi wiele korzyści. Mają one wpływ na nasze zdrowie. Moja rodzinka bardzo je lubi. Przygotowuję różne rodzaje od klasycznych do trochę bardziej wymyślnych.
Dzisiaj miałam ochotę poszaleć z czymś nowym, a mianowicie z soczewicą.Zapraszam na zupę z żółtej soczewicy *
*przepis inspirowany blogiem www. jakzdrowozyc.pl
Zupa - krem z żółtej soczewicy
By 9 marca, 2018
Published:W naszym domu na obiad zawsze musi być zupa. Kiedyś przeczytałam gdzieś, że zupy są bardzo ważne i gotowanie ich przynosi wiele …
Potrzebujemy
- 1.5 szklanki żółtej soczewicy
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki przypraw indyjskich (ja dałam garam masala)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- pieprz
- sól
- woda
Krok po kroku
- Do garnka wsypać posiekaną cebulę i wlać wodę (taka ilość, żeby tylko zakryła cebulę). Pogotować chwilkę.
- Marchewkę i pietruszkę obrać. Rozdrobnić blenderem albo zetrzeć na tarce.
- Dorzucić do cebuli. Zalać wodą i gotować ok. kwadransa.
- Dosypać soczewicę. Posolić. Gotować 15 minut.
- Połączyć z pokrojonymi ziemniakami, pokrojonymi suszonymi pomidorami, oliwą i przyprawawmi.
- Zagotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- Po ugotowaniu ostudzić i zmiksować. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą (chyba że ktoś woli zupę - krem to taka zmiksowania będzie akurat).