Za oknem jesień. Liście spadają, mgła, słońce leniwie przebija się przez chmury. A w kuchni? W kuchni królują jabłka. Jemy je surowe, ale także w postaci różnych przysmaków. Jabłka oczywiście z polskiego sadu….
Pomysł na ciasteczka powstał spontanicznie. Ponieważ mieliśmy mieć gości na popołudniową kawę, zastanawiałam się, co upiec takiego niebanalnego, niepowtarzalnego. Wiadomo że do kawy to pasują ciasteczka takie które można potem przechowywać w dużej puszce.
W domu miałam jabłka, ale niezbyt chciałam przygotować szarlotkę (bo to byłoby zbyt banalne), więc stwierdziłam, że można je pokroić i….tak powstały ciasteczka.
Ciasteczka z jabłkami i rodzynkami
By 3 listopada, 2014
Published:- Efekt: 3 blachy ciasteczek
Za oknem jesień. Liście spadają, mgła, słońce leniwie przebija się przez chmury. A w kuchni? W kuchni królują jabłka. Jemy …
Potrzebujemy
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jabłek
- garść rodzynek
- cynamon do smaku
- imbir do smaku
Krok po kroku
- Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i sodą/proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuścić (ja robiłam to w kuchence mikrofalowej), Dosypać cukier z przyprawami i utrzeć.
- Dodać jajko i stopniowo przesianą mąkę. Starannie wymieszać, żeby nie było grudek.
- Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
- Rodzynki zalać wrzącą wodą i odcedzić.
- Jabłka z rodzynkami dorzucić do ciasta. Połączyć.
- Z ciasta zrobić małe kuleczki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub specjalną matą. Ciasteczka układać na blaszce zachowując spore odstępy (ciasteczka rosną!). Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć.
- Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni