Ciasteczka z jabłkami i rodzynkami

Za oknem jesień. Liście spadają, mgła, słońce leniwie przebija się przez chmury. A w kuchni? W kuchni królują jabłka. Jemy je surowe, ale także w postaci różnych przysmaków. Jabłka oczywiście z polskiego sadu….

Pomysł na ciasteczka  powstał spontanicznie.  Ponieważ mieliśmy mieć gości na popołudniową kawę, zastanawiałam się, co upiec takiego niebanalnego, niepowtarzalnego. Wiadomo że do kawy to pasują ciasteczka takie które można potem przechowywać w dużej puszce.

W domu miałam jabłka, ale niezbyt chciałam przygotować szarlotkę (bo to byłoby zbyt banalne), więc stwierdziłam, że można je pokroić i….tak powstały ciasteczka.

Ciasteczka z jabłkami i rodzynkami

By gotujzrodzina Published: 3 listopada, 2014

  • Efekt: 3 blachy ciasteczek

Za oknem jesień. Liście spadają, mgła, słońce leniwie przebija się przez chmury. A w kuchni? W kuchni królują jabłka. Jemy …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i sodą/proszkiem do pieczenia.
  2. Masło rozpuścić (ja robiłam to w kuchence mikrofalowej), Dosypać cukier z przyprawami i utrzeć.
  3. Dodać jajko i stopniowo przesianą mąkę. Starannie wymieszać, żeby nie było grudek.
  4. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
  5. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odcedzić.
  6. Jabłka z rodzynkami dorzucić do ciasta. Połączyć.
  7. Z ciasta zrobić małe kuleczki.
  8. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub specjalną matą. Ciasteczka układać na blaszce zachowując spore odstępy (ciasteczka rosną!). Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć.
  9. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz