Ciasteczka imbirkowe

Imbirki kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia ( z pewnością upiekę dopiero w tym czasie).

Ciasteczka imbirkowe

By gotujzrodzina Published: 5 lipca, 2014

  • Efekt: 3 blachy

Imbirki kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia ( z pewnością upiekę dopiero w tym czasie).

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.
  2. W misce masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierać.
  3. Dodać jajko, cukier waniliowy i utrzeć.
  4. Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca
  5. Formować kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.
  6. Piec w temperaturze 175 º C przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz