Imbirki kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia ( z pewnością upiekę dopiero w tym czasie).
Ciasteczka imbirkowe
By gotujzrodzina
Published: 5 lipca, 2014
Imbirki kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia ( z pewnością upiekę dopiero w tym czasie).
Potrzebujemy
Krok po kroku
- Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.
- W misce masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierać.
- Dodać jajko, cukier waniliowy i utrzeć.
- Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca
- Formować kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.
- Piec w temperaturze 175 º C przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia.
Komentarze
komentujących