Zawsze bardzo lubiłam pieguski i tak już zostało. Bardzo często je piekę. Tylko zawsze robię podwójną porcję bo znikają bardzo szybko- nawet ciepłe.
To ciasteczka dla osób wiecznie niezdecydowanych – czy wolą czekoladę, rodzynki czy jednak coś co będzie chrupkie i samodzielnie przygotowane. To takie ciasteczka, które łączą dwa w jednym.
A na dzisiejszą deszczową pogodę będą akurat.
Ciasteczka ala pieguski
By 24 lipca, 2014
Published:- Efekt: 3 blachy
- Przygotowanie: 15 mins
- Gotowanie: 12 - 14 mins
- Gotowe w: 27 mins
Zawsze bardzo lubiłam pieguski i tak już zostało. Bardzo często je piekę. Tylko zawsze robię podwójną porcję bo znikają …
Potrzebujemy
- 120 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 1/2 opakowania rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (jeśli ktoś woli inną może dać deserową, mleczną)
- orzechy posiekane
Krok po kroku
- Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
- Rozpuszczone masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera.
- Dodać jajko. Wymieszać.
- Stopniowo dosypać przesianą mąkę i sól. Wymieszać.
- Dorzucić rodzynki i czekoladę. Wymieszać delikatnie łyżką.
- Z masy uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć łyżką.
- UWAGA: zachować odstępy, ponieważ ciasteczka rosną!
- Piec 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.