Bura – burgery

Mój mąż nie jada mięsa. To już taka tradycja wielkopostna od lat. Ponieważ nie mam specjalnie ochoty gotować dla każdego domownika osobno, przygotowałam warzywne burgery. Jak wyszły – oceńcie sami….

Bura - burgery

By Gotuj z rodziną Published: 5 kwietnia, 2017

    Mój mąż nie jada mięsa. To już taka tradycja wielkopostna od lat. Ponieważ nie mam specjalnie ochoty gotować dla każdego …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce (tak, żeby było ich dwie szklanki).
    2. Kaszę wypłukać i ugotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku.
    3. Cebulę, czosnek i pietruszkę posiekać.
    4. Słonecznika podprażyć na patelni.
    5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z przyprawami i olejem.
    6. Uformować okrągłe burgery i układać je na blaszce.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Następnie przewrócić je na drugą stronę i podpiec jeszcze 10 minut.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz