Mój mąż nie jada mięsa. To już taka tradycja wielkopostna od lat. Ponieważ nie mam specjalnie ochoty gotować dla każdego domownika osobno, przygotowałam warzywne burgery. Jak wyszły – oceńcie sami….
Bura - burgery

By 5 kwietnia, 2017
Published:Mój mąż nie jada mięsa. To już taka tradycja wielkopostna od lat. Ponieważ nie mam specjalnie ochoty gotować dla każdego …
Potrzebujemy
- 3 buraki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- pieprz
- sól
Krok po kroku
Buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce (tak, żeby było ich dwie szklanki).
- Kaszę wypłukać i ugotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku.
- Cebulę, czosnek i pietruszkę posiekać.
- Słonecznika podprażyć na patelni.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z przyprawami i olejem.
- Uformować okrągłe burgery i układać je na blaszce.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Następnie przewrócić je na drugą stronę i podpiec jeszcze 10 minut.