Nie wszystko w kuchni od razu się udaje. Czasami zdarza się, że przepis trzeba zmodyfikować, coś dodać, coś odjąć, coś ulepszyć…Na dzisiejsze śniadanie postanowiłam upiec szybkie bułeczki. Nie wiem, czy zrobiłam coś nie tak, czy to wina proporcji, ale wyszły mi niesamowicie zbite.
Bułeczki maślane
By 8 lipca, 2014
Published:- Efekt: 20 bułeczek
Nie wszystko w kuchni od razu się udaje. Czasami zdarza się, że przepis trzeba zmodyfikować, coś dodać, coś odjąć, coś …
Potrzebujemy
- 1/2 kg mąki pszennej
- 100 g cukru
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Krok po kroku
- Ze wszystkich składników oprócz masła wyrobić ciasto, najpierw mieszając składniki suche osobno ze składnikami mokrymi, aby wreszcie połączyć je razem.
- Pod koniec wyrabiania dodać roztopione, ciepłe masło.
- Następnie uformować bułeczki, które posmarować białkiem (po oddzieleniu żółtek)
- Wstawić do piekarnika na 20-25 min w temp. 180-200 stopni.