Mamy już luty. Skończyły się ferie zimowe i trzeba było wracać do rzeczywistości. Na szczęście udało nam się wyskoczyć na świeże powietrze i pojeździć na sankach. Ale to nie jest taka zima jak w ubiegłym roku, kiedy to całe dnie spędzaliśmy na śnieżnych szaleństwach. Teraz już zajmujemy się naszymi codziennymi obowiązkami, uczymy się i ogarniamy wszystko dookoła nas. Ponieważ w soboty zazwyczaj odpoczywamy, stwierdziłam, że nie ma sensu długo siedzieć przy garach i najszybszy będzie do przygotowania gulasz. Dla mnie to trochę pójście na łatwiznę i robię go zawsze, kiedy mam bardziej leniwy dzień. A taki dzień nastał dzisiaj i na obiad wjechał prosto z szybkowaru:)
Tym razem towarzyszyły mu kolorowe warzywa. Spróbujecie?
A Wy już po feriach zimowych? Jak je spędziliście?
Błyskawiczny gulasz wieprzowy z kolorowymi warzywami
By 5 lutego, 2022
Published:Mamy już luty. Skończyły się ferie zimowe i trzeba było wracać do rzeczywistości. Na szczęście udało nam się …
Potrzebujemy
- 350 g mięsa wieprzowego
- 3- 4 czerwone papryki
- 5- 6 marchewek
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 2 pomidory (można dać przecier pomidorowy)
- 1-2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 -2 szklanki wody
Krok po kroku
- Mięso pokroić i podsmażyć w otwartym szybkowarze. Zalać wodą.
- Przyprawić.
- Paprykę pokroić w ulubione kształty. Tak samo zrobić z obraną cebulą.
- Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
- Warzywa połączyć z mięsem i pomidorami.
- Szybkowar zamknąć i dusić od "zassania" 10 - 12 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami - makaronem, kaszą lub ryżem (a nawet kluseczkami).