Zupa dyniowa

Od dawna w moim domu na obiad jest zazwyczaj dwudaniowy.
Na początek podaje się zupę, a dopiero później po dwóch czy trzech godzinach drugie danie.

U nas w domu wygląda to tak, że codziennie najlepiej w południe albo wczesnym popołudniem (około 13.00) jemy zupę…
Nie warto dawać dwóch dań od razu, bo może to doprowadzić do tego, że dziecko będzie przekarmione. Z doświadczenia wiem, że lepiej obiad podzielić na dwie części. Dziecko wtedy zje chętniej oba dania, ale nie równocześnie !.

W okresie jesienno – zimowym nie ma nic lepszego,co by naturalnie rozgrzewało od środka jak dobra gorąca zupa. Taka zupa smakuje wspaniale po spacerze, po sankach czy po innych aktywnościach na świeżym powietrzu.
W okresie wiosenno – letnim nic tak nie smakuje jak zupa z nowalijek…

Typowa polska zupa to kopalnia różnych witamin i samych odżywczych składników. Ogórkowa, jarzynowa, pomidorowa z ryżem albo z makaronem, krupnik, kapuśniak – nie ma nic zdrowszego!
Talerz domowej zupy, aromatycznej, gęstej od warzyw doda energii

Jedną z najciekawszych zup jest zupa z dyni. Robi ją mój Grześ dla wszystkich  i cała rodzina ją uwielbia. Nie raz moja mama prosi go, żeby ją ugotować specjalnie dla niej. Bo jak mówi, nikt nie umie przyrządzić takiej wspaniałej jak on.

Teraz na placu można dostać piękną dynię.Dlatego warto zrobić taką właśnie szybką zdrową zupę – krem.

Zupa dyniowa

By gotujzrodzina Published: 29 października, 2014

  • Efekt: 8-10 porcji Servings
  • Przygotowanie: 30 mins
  • Gotowanie: 30-40 mins
  • Gotowe w: 60 mins

Od dawna w moim domu na obiad jest zazwyczaj dwudaniowy. Na początek podaje się zupę, a dopiero później po dwóch czy trzech …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Dynię umyć, obrać, wydrążyć łyżką z ziaren nasiennych i pokroić w grubą kostkę.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w grube plasterki.
  3. Dolać wodę do pokrojonej dyni z marchewką i gotować ok. 20-40 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać. Dynia powinna się rozgotować.
  4. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, może dodać cebulę i czosnek ( ale uwaga: wtedy zupę trzeba zjeść tego samego dnia, bo po dodaniu czosnku szybko się psuje).
  5. Dolać mleko i przyprawy do smaku.
  6. Zmiksować.
  7. Podawać z groszkiem ptysiowym przyozdobione kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz