Wiosenna tarta z botwiną

Wreszcie przyszła wiosna. Zauważyć ją można wszędzie. Na targu jest widoczna w bogactwie warzyw. Jednym z takich jest botwina (botwinka)czyli młode licie i korzenie buraka ćwikłowego. Zastosowanie znajduje jako dodatek w różnych zupach (np. chłodnik, czysta zupa) czy sałatkach.
Moja koleżanka robiła kiedyś z nią tartę.
Stwierdziłam, że koniecznie muszę spróbować i ja zrobić podobne danie (receptura własna).

Wiosenna tarta z botwiną

By Gotuj z rodziną Published: 13 maja, 2015

    Wreszcie przyszła wiosna. Zauważyć ją można wszędzie. Na targu jest widoczna w bogactwie warzyw. Jednym z takich jest botwina …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Najpierw przygotowujemy ciasto Masło rozpuścić. Wymieszać z mąką i rozbitym jajkiem. Dolać wodę. Dosypać sól i kminek.Wymieszać łyżką na jednolitą masę.
    2. Ciasto podzielić na dwie części - w proporcjach 2/3 i 1/3.
    3. Formę do tarty natłuścić i 2/3 ciasta rozłożyć równomiernie na spodzie i po bokach. Włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut aż się zarumieni.
    4. W tym czasie przygotować farsz. Botwinę umyć. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekane liście. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dusić do miękkości.Pod koniec połączyć z pokruszonym białym serem, śmietaną i parmezanem. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić.
    5. Na zrumienione ciasto wyłożyć farsz buraczano-serowy.
    6. Zalać sosem jogurtowo - jajecznym (ja dałam jeden kubeczek jogurtu naturalnego wymieszanego dokładnie z jednym jajkiem i przyprawami).
    7. Na tarcie układać paseczki z reszty ciasta.
    8. Piec w temperaturze ok 180 stopni aż się wierzch zrumieni.
    9. Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz