W mojej kuchni lubię eksperymentować, poszukiwać nowe nieznane smaki,łączyć. Kiedy mam wolną chwilę, poszukuję inspiracji na innych blogach. Jedną z takich stron jest strona Agnieszki Maciąg. Można tam znaleźć mnóstwo przepisów na rzeczy zdrowe i pyszne. Tam właśnie znalazłam warzywne burgery. Zrobiłam je dzisiaj na szybki obiad (tylko oczywiście jak to ja zmodyfikowałam przepis) i od razu się z Wami dzielę . Smacznego:)
Warzywne kotleciki z czerwonej fasolki i marchewki

By 22 czerwca, 2018
Published:W mojej kuchni lubię eksperymentować, poszukiwać nowe nieznane smaki,łączyć. Kiedy mam wolną chwilę, poszukuję inspiracji na …
Potrzebujemy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 6 marchewek
- 2 cukinie
- 2 cebule posiekane
- 6-7 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki mielonej
- 2 łyżeczki kuminu
- 4 łyżki kolendry
- pieprz
- sól
- kasza kukurydziana/sezam (do panierki)
Krok po kroku
Fasolkę przełozyć na sito i odsączyć.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulkę (do miękkości).
- Dodać posiekany czosnek, startą marchewkę i cukinię . Poddusić do czasu kiedy cukinia i marchewka będą miękkie (mniej więcej 15-20 minut).
- Warzywa połączyć z fasolką i kaszą.
- Doprawić przyprawami i dokładnie zmiksować (masa powinna być gęsta) .
- Formować kotleciki.
- Każdego kotlecika obtoczyć w mące kukurydzianej lub sezamie.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.