Warzywne kotleciki z czerwonej fasolki i marchewki

W mojej kuchni lubię eksperymentować, poszukiwać nowe nieznane smaki,łączyć. Kiedy mam wolną chwilę, poszukuję inspiracji na innych blogach. Jedną z takich stron jest strona Agnieszki Maciąg. Można tam znaleźć mnóstwo przepisów na rzeczy zdrowe i pyszne. Tam właśnie znalazłam warzywne burgery. Zrobiłam je dzisiaj na szybki obiad (tylko oczywiście jak to ja zmodyfikowałam przepis) i od razu się z Wami dzielę . Smacznego:)

Warzywne kotleciki z czerwonej fasolki i marchewki

By Gotuj z rodziną Published: 22 czerwca, 2018

    W mojej kuchni lubię eksperymentować, poszukiwać nowe nieznane smaki,łączyć. Kiedy mam wolną chwilę, poszukuję inspiracji na …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Fasolkę przełozyć na sito i odsączyć.
    2. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulkę (do miękkości).
    3. Dodać posiekany czosnek, startą marchewkę i cukinię . Poddusić do czasu kiedy cukinia i marchewka będą miękkie (mniej więcej 15-20 minut).
    4. Warzywa połączyć z fasolką i kaszą.
    5. Doprawić przyprawami i dokładnie zmiksować (masa powinna być gęsta) .
    6. Formować kotleciki.
    7. Każdego kotlecika obtoczyć w mące kukurydzianej lub sezamie.
    8. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.