Witajcie po dłuższej przerwie. Jak zauważyliście, nie wrzucałam nic nowego przez kilkanaście ostatnich dni. Już Wam się tłumaczę dlaczego…Zmarła moja Babcia. Miała 94 lata….
Dzisiejsza potrawa będzie daniem , które mi się z Nią zawsze będzie kojarzyć – racuchy z jabłkami.
Racuchy z jabłkami - przepis Babci

By 3 czerwca, 2018
Published:Witajcie po dłuższej przerwie. Jak zauważyliście, nie wrzucałam nic nowego przez kilkanaście ostatnich dni. Już Wam się …
Potrzebujemy
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 jabłek, najlepiej kwaśnych
Krok po kroku
Żółtka oddzielić od białek delikatnie, żeby skorupki nie dostały się do białek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Cukier, mąkę, sodę, sól, mleko i żółtka zmiksować do powstania gęstej konsystencji.
- Dorzucić jabłka - pokrojone w kostkę lub starte na tarce z grubymi oczkami.
- Wymieszać z ubitą pianą.
- Smażyć na rumiano z obu stron.
- Podawać posypane "śniegiem" (cukrem pudrem).