Spierniczone pierniki

Wiem

Dzisiaj będzie trochę humorystycznie. W internecie wiele osób pokazuje swoje świąteczne ciasteczka. Wiele z nich to są naprawdę dzieła sztuki. A ja chciałam Was trochę rozbawić i pokazać swoje spierniczone pierniczki. Może wyszły trochę zbyt przyrumienione, ale za to w smaku są pyszne. Zapraszam do skorzystania.

Spierniczone pierniki

By Gotuj z rodziną Published: 19 grudnia, 2016

    Wiem Dzisiaj będzie trochę humorystycznie. W internecie wiele osób pokazuje swoje świąteczne ciasteczka. Wiele z nich …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Masło, cukier i miód pogrzać aż do momentu połączenia się składników. Następnie odstawić, aby masa przestygła.
    2. Wszystkie suche składniki wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem.
    3. Dodać jajko, żółtka i przestudzoną masę miodową.
    4. Ponownie zmiksować przez około 5 minut.
    5. Zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum trzy godziny (najlepiej na całą noc).
    6. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek.
    7. Wykrawamy dowolne kształty specjalnymi foremkami do ciasteczek.
    8. Pierniczki układamy na wyłożonej matą blaszce do pieczenia lub papierem.
    9. Wstawić do nagrzanego piekarnika (do 180 stopni) i piec 6-7 minut.
    10. Zdjąć z blaszki i odstawić do przestygnięcia.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz