Wiem

Dzisiaj będzie trochę humorystycznie. W internecie wiele osób pokazuje swoje świąteczne ciasteczka. Wiele z nich to są naprawdę dzieła sztuki. A ja chciałam Was trochę rozbawić i pokazać swoje spierniczone pierniczki. Może wyszły trochę zbyt przyrumienione, ale za to w smaku są pyszne. Zapraszam do skorzystania.
Spierniczone pierniki

By 19 grudnia, 2016
Published:Wiem Dzisiaj będzie trochę humorystycznie. W internecie wiele osób pokazuje swoje świąteczne ciasteczka. Wiele z nich …
Potrzebujemy
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 180 g miodu
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka kakako
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krok po kroku
Masło, cukier i miód pogrzać aż do momentu połączenia się składników. Następnie odstawić, aby masa przestygła.
- Wszystkie suche składniki wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem.
- Dodać jajko, żółtka i przestudzoną masę miodową.
- Ponownie zmiksować przez około 5 minut.
- Zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum trzy godziny (najlepiej na całą noc).
- Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek.
- Wykrawamy dowolne kształty specjalnymi foremkami do ciasteczek.
- Pierniczki układamy na wyłożonej matą blaszce do pieczenia lub papierem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (do 180 stopni) i piec 6-7 minut.
- Zdjąć z blaszki i odstawić do przestygnięcia.