Bardzo lubię wszelkie kasze i ich połączenie z nietypowymi składnikami. Niejednokrotnie na pozór z dziwnego zestawienia może wyjść coś naprawdę pysznego.
Zanim poznałam swojego męża, byłam ogólnie mówiąc wszystko jedząca (no prawie). Nie lubiłam owoców morza, podrobów i wątróbki.
Nie jadałam również serków pleśniowych i oliwek.
Ponieważ Grzesiu bardzo lubi te dwa ostatnie przysmaki, namawiał mnie kilkakrotnie do spróbowania…Groźbą, prośbą, podstępem…
I stało się.
Polubiłam oliwki i sery. (podrobów i owoców morza nie jetem jednak w stanie przełknąć,wątróbki też).Dlatego też stwierdziłam, że można je wykorzystać m.in. w sałatkach.
Ponieważ miałam w lodówce otwarte czarne oliwki i świeżą paprykę,stwierdziłam,że można je w coś połączyć .
Sałatka z oliwkami i kuskusem

By 27 listopada, 2014
Published:- Efekt: 4 porcje
- Przygotowanie: 15 mins
Bardzo lubię wszelkie kasze i ich połączenie z nietypowymi składnikami. Niejednokrotnie na pozór z dziwnego zestawienia może …
Potrzebujemy
- 3 łyżki stołowe kaszy kuskus
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki kukurydzy
- 8 sztuk czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
Krok po kroku
- Kaszę kuskus przygotować w misce według przepisu na opakowaniu. Odstawić.
- Paprykę umyć, oczyścić z ziaren nasiennych. Pokroić w większe paseczki
- Umytego selera pokroić w kostkę.
- Kaszę połączyć z selerem i paprykami. Dodać połówki oliwek, kukurydzę i drobno pokrojony (lub przeciśnięty) czosnek.
- Doprawić oliwą i solą.
- Można dodać: zieloną natkę pietruszki, pomidora, starty drobno parmezan