Pulpety w sosie pomidorowym

Upały wróciły. Na taką pogodę najczęściej nie chce się nic jeść. Ale jeść trzeba…Człowiek też nie chce spędzić całego sobotniego dnia przy garach.
Ponieważ dostałam piękny karczek, postanowiłam go zmielić i zrobić ulubione danie Krzysia czyli pulpety.

Pulpety w sosie pomidorowym

By gotujzrodzina Published: 27 lipca, 2014

  • Efekt: 40 sztuk

Upały wróciły. Na taką pogodę najczęściej nie chce się nic jeść. Ale jeść trzeba...Człowiek też nie chce spędzić …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ja wcześniej podsmażyłam ją na łyżce oliwy i troszkę przestudziłam.
  2. Dosypać bułkę tartą i wyrobić ręcznie do momentu aż składniki się dobrze połączą.
  3. Wbić jajka i ponownie wyrobić.
  4. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, kuminem i czosnkiem.
  5. Dokładnie wymieszać.
  6. Odłożyć na kwadrans, żeby smaki się "przegryzły".
  7. W tym czasie zrobić sos pomidorowy - pomidory pokroić drobno, zalać garnuszkiem wody, przyprawić ulubionymi ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą.
  8. Gotować.
  9. Do gorącego sosu wrzucić pulpeciki kształtu orzecha włoskiego.
  10. Chwilę pogotować i podawać.
  11. Ja podałam je z kaszą pęczak, mizerią i ogórkami małosolnymi.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz