Upały wróciły. Na taką pogodę najczęściej nie chce się nic jeść. Ale jeść trzeba…Człowiek też nie chce spędzić całego sobotniego dnia przy garach.
Ponieważ dostałam piękny karczek, postanowiłam go zmielić i zrobić ulubione danie Krzysia czyli pulpety.
Pulpety w sosie pomidorowym

By 27 lipca, 2014
Published:- Efekt: 40 sztuk
Upały wróciły. Na taką pogodę najczęściej nie chce się nic jeść. Ale jeść trzeba...Człowiek też nie chce spędzić …
Potrzebujemy
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 - 4 łyżki bułki tartej (jeśli brakuje jej, to można dać kaszy manny)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- kumin
- bazylia
- czosnek
- 4 pomidory
- 1 łyżka oliwy
Krok po kroku
- Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ja wcześniej podsmażyłam ją na łyżce oliwy i troszkę przestudziłam.
- Dosypać bułkę tartą i wyrobić ręcznie do momentu aż składniki się dobrze połączą.
- Wbić jajka i ponownie wyrobić.
- Doprawić solą, pieprzem, bazylią, kuminem i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszać.
- Odłożyć na kwadrans, żeby smaki się "przegryzły".
- W tym czasie zrobić sos pomidorowy - pomidory pokroić drobno, zalać garnuszkiem wody, przyprawić ulubionymi ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą.
- Gotować.
- Do gorącego sosu wrzucić pulpeciki kształtu orzecha włoskiego.
- Chwilę pogotować i podawać.
- Ja podałam je z kaszą pęczak, mizerią i ogórkami małosolnymi.