Kiedyś byliśmy w Zakopanem. Fajnie pojechać z dziećmi w góry zimą zwłaszcza jak jest mnóstwo śniegu i można do woli szaleć na świeżym powietrzu. Przy okazji można pojechać kolejką na Kasprowy Wierch czy Gubałówkę i tam podziwiać zaśnieżone Tatry. Ale trzeba lubić taki klimat. Na szczęście nasze dzieci są bezproblemowe i nie narzekają na zimno czy mróz. Wystarczy ciepło się ubrać, założyć rękawiczki i nie zapomnieć posmarować twarzy ( tak tak ważny jest nawet krem z filtrem, gdyż zimne i suche powietrze może sprawić, że skóra się szybciej odwodni, stanie się przesuszona, ściągnięta, szorstka i zaczerwieniona). A po takim spacerze fajnie zjeść coś dobrego. Przez przypadek trafiliśmy na przesympatyczną miejscówkę. Leśniczówka Resto Bar znajduje się w samym sercu Kuźnic tuż przy dolnej stacji kolejki na Kasprowy Wierch oraz szlaku na Kalatówki. Jak piszą prowadzący to miejsce “budynek naszej restauracji ma ścisły związek z tatrzańska przyrodą. Ściany, więźba i dach zostały zbudowane z miejscowych świerków. Przez lata był miejscem pracy dla leśników Tatrzańskiego Parku Narodowego. Tu właśnie mieści się nasza restauracja. Kochamy naturę, Zakopane i jego otoczenie, dlatego uparliśmy się żeby przywrócić pierwotny wygląd tego miejsca i zadbać przy tym o każdy detal”. I naprawdę tam jest cudnie.
Miałam nawet przygodę – poznałam piosenkarkę Natalię Kukulską. Wychowałam się na piosenkach jej mamy Anny Jantar. Zwróciłam uwagę na jej osobę, kiedy siedziała obok przy stoliku, ale stwierdziłam, że nie będę jej przeszkadzać – zwłaszcza że była w towarzystwie. Dopiero w toalecie udało mi się zamienić z nią kilka słów. Powiedziała, że bardzo jej miło i dziękuje, że nie zakłóciłam jej spokoju i prywatności nawet robiąc zdjęcia.
Ale wracając do Leśniczówki – to jadłam tam przepysznego grillowanego bakłażana z zieloną pierzynką. Spróbowałam odtworzyć go później w domu. Spróbujcie i Wy. A jak będziecie w okolicy Kuźnic – wstąpcie koniecznie do polecanego przeze mnie miejsca.
Nadziewany grillowany bakłażan - przepis inspirowany
By 10 stycznia, 2024
Published:Kiedyś byliśmy w Zakopanem. Fajnie pojechać z dziećmi w góry zimą zwłaszcza jak jest mnóstwo śniegu i można do woli …
Potrzebujemy
- 1 bakłażan
- 1/2 czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- kilka listków zielonej sałaty
- rukola
- 1/2 pomidora
- ser feta
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Krok po kroku
- Bakłażana przekroić na pół. Każdą połówkę poprzekrawać w środku w kratkę i posolić.
- Odstawić na ok. 15 minut.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posolić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Grillować aż bakłażan będzie spieczony, a środek będzie miękki - będzie przypominać masełko.
- Następnie w każdej połówce lekko ugnieść środek i nakładać sałatę, rukolę, posiekaną natkę pietruszki i pokruszoną fetę. Przyozdobić pomidorem i czerwoną cebulą. Jak ktoś lubi, może skropić jeszcze oliwą albo octem balsamicznym.
- Przyprawić ulubionymi przyprawami.